Kincsek után kutattak a kis táborozók

297
09-tbor3

Kopács – Kilencedik alkalommal került sor a kopácsi kézműves táborra, amely vasárnap egy záróműsorral ért véget. Az idei tábor sok újdonságot tartogatott a rekordszámú, a több mint 60 lelkes táborlakó számára.

Bármi jelenthet kincset a számunkra. Lehet az egy barátság, a környezetünk, a dolgok, amiket megtanulunk, és természetesen egy jó élmény is. A kincskeresés volt a témája annak az egyhetes gyermektábornak, amelyre múlt héten került sor Kopácson a helybéli Arany János Kultúregyesület és a kozármislenyi (Magyarország) Kenderzsupp Hagyományőrző Egyesület közös szervesésében. A két egyesület idén egy közös európai uniós pályázaton vett részt, amelynek címe Határtalan barátság volt.

– A pályázatnak köszönhetően lehetőségünk nyílt arra, hogy rendkívül színes programokat készítsünk elő a gyerekek számára. Elvittük őket az eszéki állatkertbe, hajókáztunk a Kopácsi-réten. Idén hétnaposra bővült a tábor, amelynek a témája a kincskeresés volt. Ehhez a témához rendkívüli jó helyszínt jelentett Kopács, amely egy természetvédelmi terület mellett fekszik, erre építettük fel a programokat is. A gyerekek megtanulták például, hogy hogyan kell tájékozódni, biztonságosan tüzet gyújtani, majd pedig eloltani – mondta Troszt Vera, az egyik szervező.

A gyerekekkel való foglalkozásban a szervező egyesületek képviselői és fiatal aktivisták is segítettek: Kettős Zsuzsanna, Kriják Diána, Ruzsicska Ilonka, Troszt Veronika, Jánosi Mónika, Tiborczné Somogyi Éva, Czirják Bettina, Szenn Lídia, Ognjenović Danilo, Balog Máté, Molnár Zsuzsanna, Molnár Péter, Kovács Lilla, Szenn Andor és Vass Larissza.

Az egyhetesre bővült tábor csak az egyik újdonság volt, hiszen a résztvevők száma is  rekordot döntött: 60-65 gyermek fordult meg a táborban, a legtöbben Kopácsról, de érkeztek még Bellyéről, Várdarócról, Laskóról, Eszékről, sőt Pélmonostorról is. A magyarországi Kozármislenyből és a vajdasági Kupuszináról is minden évben jönnek táborlakók, akik helyi családoknál vannak elszállásolva az egy hét alatt.

A kézműves táborban rengeteg érdekes, kézügyességet igénylő tevékenységet is kipróbálhattak a kicsik. Agyagoztak, gyöngyöt fűztek, pólót festettek, de számos ügyességi feladat kapcsán is bizonyíthatták a rátermettségüket.

– A gyerekeket csapatokba osztottuk, így kellett egymással vetélkedniük. Az egyik napot arra szántuk, hogy a csapatoknak egy térkép segítségével a falu különböző pontjain kellett megjelenniük, majd egy feladatot végrehajtani, így gyakorolták a tájékozódást. Egy akadálypályát is építettünk, ahol a csapatok összemérték ügyességüket. Emellett a kopácsi növényekkel, a falu történetével is megismerkedtek a kicsik – nyilatkozta lapunknak Ruzsicska Ilonka óvónő, az egyik szervező.

A tevékeny hét megkoronázásaként vasárnap este egy gálaműsorral kedveskedtek a gyerekek az összesereglett szülőknek, nagyszülőknek. Énekekkel, táncokkal és színdarabbal készültek  a záróműsorra, amely a rekkenő hőség ellenére is hatalmas sikert aratott. A táborban készült kézműves tárgyakat először kiállították, majd pedig a műsor után mindenki hazavihette. A kincskereső táborban tehát igazi kincsekkel gazdagodtak a gyerekek, akik nem csak barátokat, új ismereteket, de egy életre szóló élményeket is szereztek.

P7090463