Kimaradni az iskolából már csak alapos indokkal lehet, nincs már karantén Brač szigetén

Koronavírus-járvány

0
18

Hétfőtől a szülőknek alaposan meg kell indokolniuk, ha nem küldik gyermeküket iskolába, és Brač szigetén szombaton feloldották a hatóságok a május 9-én elrendelt 14 napos karantént.

A koronavírus-járvány enyhülésével, szigorú óvintézkedések mellett május 11-én kinyithattak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai. A kormány ugyanakkor a szülőkre bízta, hogy engedik-e a gyerekeiket iskolába, vagy a tanévet távoktatás formájában kívánják folytatni és befejezni. Az elmúlt két hétben a kisiskolások mindössze két százaléka tért vissza az iskolapadokba.

Az oktatási minisztérium legújabb rendelete szerint május 25-től, hétfőtől már csak megfelelő indoklás esetén maradhatnak ki a gyerekek az iskolából. Objektív okként említik a betegséget, továbbá azt, ha az iskola nem tudja megoldani a gyerekek megfelelő szállítását, vagy járványgóc alakul ki valahol. Szubjektív ok, ha a családban súlyosan beteg valaki, valamint az, ha a szülők félelemből nem merik iskolába küldeni gyermeküket. Utóbbi rendes körülmények között nem lehetne kifogás – mutatott rá a minisztérium, hozzátéve, ezen gyerekek számára továbbra is biztosítva lesz az online oktatás, és később is csatlakozhatnak osztálytársaikhoz.

Blaženka Divjak oktatási miniszter az új intézkedést azzal magyarázta, hogy az otthoni munkavégzésről szóló kormányrendelet hatályát vesztette, így az alkalmazottaknak fokozatosan vissza kell térniük a munkahelyükre.

Vége a karanténnak Brač szigetén

Egy Brač-szigeti 81 éves férfit a spliti kórházban ápoltak, majd miután hazaengedték, barátai és családtagjai meglátogatták. Mint utóbb kiderült, a kórházból tünetmentesen, de koronavírus-fertőzéssel bocsátották el. A vele kapcsolatba került 37 ember közül 22-en fertőződtek meg, akik később további embereket fertőztek meg. A szigeten a hatóságok 564 embert teszteltek, és közülük összesen 41-en bizonyultak fertőzöttnek. Szombattól az élet újra visszatérhetett a rendes kerékvágásba a szigeten.

A járvány enyhülésével – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldották a korlátozásokat, és újraindították a gazdaságot. Ugyanakkor továbbra sem lehet 40 fő feletti csoportos összejöveteleket tartani és sporteseményeket rendezni az országban. Ennek feloldását május végére tervezi a kormány.

Bár hivatalosan még nem hirdették ki a járvány végét, két hete a határokat is újranyitották: beléphetnek mindazok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okokból utaznak az országba.