Kilencvenéves a kórógyi tűzoltóegylet

530

Vasárnap ünnepelte megalakulásának 90. évfordulóját a kórógyi tűzoltóegylet. A jeles jubileumon felvonulással, koszorúzással emlékeztek, majd pedig minden olyan személynek, szervezetnek köszönetet mondtak, akik/amelyek az elmúlt időszakban segítették munkájukat.

Kórógyon 1927-ben jött létre az önkéntes tűzoltóegylet, 1934-ben egy épületet vásároltak, amely a felújítás után közel 200 férőhelyes alkalmi színházteremként is szolgált. Folyamatosan gyarapították a felszerelést is, és hamarosan a vidék legjobban felszerelt egyesülete lettek. 1958-ban ezt az épületet eladták, majd megkezdődött az új építése a központban lévő kultúrotthon folytatásaképpen. Rendszeresen jártak továbbképzésre, és ekkor már negyven aktív tagjuk volt! Tevékenységüknek a ’91-es háború vetett véget. A visszatérés után az épületet kifosztva találták, és számos egyéb problémával is szembesültek, ezek nagy részét mára sikerült megoldaniuk.

Ambrus Attila, a testület elnöke elmondta, nincs okuk panaszra, két működőképes tűzoltókocsijuk van, a környéken ők rendelkeznek a legjobb tűzoltószertárral, és az eszköztárukat is sikerült felújítani, amihez sok segítséget kaptak, többek között Jankovics Róbert parlamenti képviselőnktől, akinek ezúton is köszönetét fejezte ki.

Azt is elmondta, örül, hogy van értelmük ezeknek a befektetéseknek, hiszen a fiatalok körében is egyre többen mutatnak érdeklődést a tűzoltók munkája iránt, így bízhatnak benne, hogy nemcsak múltja, hanem jövője is lesz az egyesületnek.

A rendezvényen ott voltak a környékbeli és a magyarországi tűzoltó-egyesületek képviselői, akikkel partneri viszonyt alakítottak ki, valamint Željko Matanović, a Tordinci járás elöljárója, Davor Adžić Božo Galić zsupán képviseletében és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk.