Kilencvenéves a nagybodolyai önkéntes tűzoltó-egyesület

15

Nagybodolya kis falu, a Drávaszög északi részén található, ma már száznál is kevesebben lakják. Az önkéntes tűzoltás nagy jelentőséggel bír a falu életében, szinte mindenki tagja a nagy múltú szervezetnek, amely idén ünnepli megalakulásának 90. évfordulóját.

A résztvevőket Lénárt Ferenc, a nagybodolyai tűzoltó-egyesület parancsnoka köszöntötte. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is, aki szintén felszólalt, elismerésének adva hangot a nagybodolyai tűzoltók tevékenységével kapcsolatban, és támogatása felől biztosította az egyesületet. Parlamenti képviselőnk mellett a nagybodolyaiak és baranyakisfaludiak (Branjina) alkotta vadásztársaság is támogatta a rendezvényt.

Lénárt Ferenc lapunknak nyilatkozva elmondta, falujukban mindig nagy jelentősége és szerepe volt a tűzoltószervezetnek.

– Az egyletet 1934-ben hozták létre, de magyarországi levéltári adatokból tudható az is, hogy 1942-ben 45 tűzoltó volt a faluban. Ma összesen tizennyolc aktív tűzoltónk van, de a veteránokat és támogatóinkat is számítva jóval többen vagyunk – nyilatkozta lapunknak Lénárt Ferenc.

Az egyesület felszerelése hiányos, traktorral húzható ciszternájukat nagyobb tűzeseteknél nem tudják bevetni, helyettük a pélmonostori és hercegszőlősi tűzoltók mennek a helyszínekre, akiknek a nagybodolyaiak segítséget nyújtanak, aktív szerepet kisebb bozóttüzek esetében tudnak vállalni. Versenyeken a koronavírus-járvány óta nem voltak, azelőtt viszont Pélmonostoron és Petárdán (Baranjsko Petrovo Selo) is megmérették magukat az egyesület fiataljai, serlegekkel is büszkélkedhetnek. 

A nagybodolyai tűzoltószervezet, noha tagja a megyei tűzoltóegyesületnek, nehezen jut támogatáshoz – mondta lapunknak Lénárt –, éppen ezért hatalmas segítség számukra parlamenti képviselőnk erkölcsi és anyagi támogatása.

Az évfordulós ünnepségen számos vendég tűzoltó-egyesület is részt vett, a vajdasági Bezdánból, a magyarországi Mohácsról, valamint a dalmáciai Vučevicáról és Vis szigetéről is érkeztek.