Kilenc díjat nyertek a közmédia fotóriporterei

500
KZMDIA

Kilenc díjat nyertek az MTI/MTVA fotóriporterei az idei Sajtófotó pályázaton; Illyés Tibor Tiszteletadás című alkotását két díjjal is jutalmazta a zsűri.

Illyés Tibor Tiszteletadás című képével – amely a miniszterelnököt és feleségét ábrázolja Göncz Árpád volt köztársasági elnök temetésén – elnyerte az Escher Károly-különdíjat a legjobb hírképért, de ez a fotó első helyezést ért el hír- és eseményfotó kategória egyedi felvételei között is.

A megyékben dolgozó legjobb fotóriporter különdíját a főként Nógrád megyében felvételeket készítő Komka Péternek ítélte oda a zsűri.

A menekültválság sorozat kategóriában győzelmet aratott Balogh Zoltán Krízis a Keleti pályaudvaron című anyaga.

A képriport sorozat kategóriában második lett Bruzák Noémi Özönvíz című anyaga, amely az augusztus 17-i fővárosi felhőszakadásban készült. Ebben a kategóriában harmadik helyezést ért el Koszticsák Szilárd Ilyen a box című sorozata, amely a csontvelő-átültetésen átesett, orvosi felügyeletet igénylő gyerekek részére fenntartott Démétér Ház életét és működését mutatja be.

A sport sorozatfelvételek között a harmadik helyre sorolta a zsűri Bodnár Boglárka Agárversenyzés című anyagát.

A természet és tudomány kategória egyedi fotói között második helyezést ért el Komka Péter ISS című felvétele, amely a nemzetközi űrállomást ábrázolja, amint elhalad a Nap előtt.

A társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategória egyedi képei között harmadik lett Mohai Balázs Sorakozó című felvétele, amelyen egyenruhás indiai iskolások szerepelnek, amint Ladakh tartományban található Zanglában a tanórák előtti szokásos ceremónián vesznek részt.

„A nemzeti hírügynökség fotóriporterei évek óta meghatározó résztvevői a magyar sajtófotósok rangos versenyének. Az a tény, hogy tehetséges kollégáink idén is több kategóriában kiemelkedően szerepeltek, kifejezi azt a műfaji gazdagságot, mely képkiadásunkat jellemzi. Arról se felejtkezzünk el, hogy fotósaink minden fontos eseményen ott vannak, kiváló krónikásai napjaink történéseinek” – mondta Gazsó L. Ferenc, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. MTI Igazgatóság vezetője a díjazottak teljesítményét méltatva.