Kihirdették a Prosperitati otthonteremtési pályázatának eredményeit

753
prosperitati

Kihirdették a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatának eredményeit. Az első körben 42 fiatal házaspár pályázatát bírálták el pozitívan.

A Prosperitati Alapítvány vajdasági magyar regionális és közösségfejlesztési alapítványként  egy önkéntes, nem kormányzati és non-profit alapítvány, mely meghatározatlan időre alakult közhasznú célok jótékony elvégzésére.
Az alapítvány falusi házak felvásárlására kiírt pályázatának nem titkolt szándéka, hogy hosszú távon valamelyest megállítsa – vagy lelassítsa – a falvak elnéptelenedését azzal, hogy fiatal házaspárok pályázati pénzekből házat vásárolhatnak maguknak faluhelyen. A házhoz jutás lehetősége, vagyis az otthon megteremtése mellett jelentős mozzanat az önfenntartó háztáji tevékenység végzésének lehetősége is.
Juhász Bálint, az alapítvány ügyvezetője a Magyar Szónak azt nyilatkozta, hogy a Prosperitatinál ez az egyik legbonyolultabb pályázati kiírás, hiszen a szakértőknek rendkívül összetett követelményeket kell figyelembe venniük, ugyanakkor rámutat arra is, mennyire fontos a független szakértők bevonása a pályázatok elbírálásánál.
A szakmai értékelők pontozása alapján kialakult lista szerint, amelyen első körben 42-en szerepelnek 76-123 közötti pontszámmal, a második körben megtörténik a pályázatok helyszíni műszaki ellenőrzése is. A megítélt összegre támogatási szerződést csakis azokkal a pályázókkal köthet az alapítvány, akiknek a pályázata megfelel a helyszíni ellenőrzésen is, s amelyeket a magyarországi támogató jóváhagy a helyszíni jegyzőkönyvek alapján. Azok a pályázók, akiknek a pályázata nem felel meg a helyszíni ellenőrzésen, nem köthetnek szerződést az alapítvánnyal, azaz ezúttal elesnek a támogatástól. A forrás függvényében az értékelők még további 22 pályázatot találtak megfelelőnek, benyújtóik az értékelésnél 62 és 75 pont között kaptak.