Kifizetődő a cukorrépatermesztés

0
129
repa

 

A napokban befejeződött a cukorrépa betakarítása. Ami a županjai cukorgyárat illeti, az üzem fennállása óta még egyetlen szezonban sem dolgoztak fel annyi répát, mint most, vagyis napi hétezer tonnát. A termelők elégedettek a 300 Kn/t átvételi árral, a hozammal viszont kevésbé, átlagosan 55 tonna termett hektáronként.

Az ide évben a županjai cukorgyár több tízmillió kúnát költött korszerűsítésre, a gyárvezetés régóta hangoztatja, hogy ezzel, valamint az előállított cukor minőségével sikerült elérniük az európai versenytársak színvonalát. Ami a kapacitást illeti, a gyár 95 tonna raktározására alkalmas. A gyárba száz napon keresztül, a nap 24 órájában érkeztek a kamionok a cukorrépával, naponta mintegy hétezer tonna, amiből 1000 kg cukrot állítottak elő. Így az idei cukormennyiség meghaladja a várt 100 ezer tonnát, amivel nagyon elégedettek a vezetők. A leadott répa árát még idén kifizetik a termelőknek, annak ellenére, hogy a szerződésben 2012. február végi határidő szerepel.
A karancsi Szabó Attila már régóta nyersanyagszállítója a gyárnak, és nagyon elégedett az együttműködéssel.
– Az idei évben, mint mindenen, úgy a cukorrépa termésátlagán is meglátszott a szárazság. Hektáronként 55 tonnát takarítottunk be, a korábbi évekhez képest jóval kisebbek és könnyebbek a répafejek. A 300 kúna/tonna árral viszont nagyon elégedettek vagyunk. Igaz, ahhoz, hogy jó lett a minőség, minőségi, vagyis költséges befektetésre volt szükség. Idén nyolc alkalmommal permeteztünk a gyomok ellen, a kellő cukorfok miatt, a betegségek megelőzése érdekében. Mi a županjai cukorgyár mellett az eszékivel is együttműködünk annak ellenére, hogy néhány éve késve fizettek, mostanra ez megváltozott. És amíg tavaly fele-fele arányban álltuk a gyárral a szállítási és tisztítási költségeket, ezeket az idén teljes egészében a gyár vállalta át, így kijelenthető, hogy még mindig a legkifizetődőbb és a legbiztosabb befektetés a cukorrépa – mondja Szabó Attila karancsi nagytermelő.
Bizonyára a 2012-es évre szerződő gazdák is jól járnak majd, a verőcei és županjai cukorgyár az eddigi feltételek mellett kedvező áron vetőanyagot, műtrágyát és vegyszert is biztosít.