Kiállítás-megnyitó, színielőadás és kultúrműsor a 13. Magyar Napon

190
11-magyar-nap-eszeken

ESZÉK – A hétvégén került sor a Magyar Nap Eszéken elnevezésű rendezvényre, amelyet a helybéli Népkör Magyar Kultúregyesület immár 13. alkalommal szervezett meg. A kétnaposra bővült programon színi előadás, kultúrműsor és felvonulás is szerepelt.

Az IPA Határokon átnyúló program keretében valósult meg idén a 13. Magyar Nap elnevezésű rendezvény Eszéken.

Az eddigiektől eltérően idén kétnaposra bővült a program. Az első napon, szeptember 9-én a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban először az orfűi nemzetközi művésztelep alkotásait bemutató kiállítást nyitották meg, majd Pinkert Zoltán csúzai borász borbemutatója következett. Este Sólyom Katalin és Füsti Molnár Éva Jászai-díjas színművészek előadásában a Grace és Gloria című színielőadásra került sor.

A program másnapján, szombaton az eszéki Szabadság téren gyülekeztek a kiállítók, akik Szlavóniából és Baranyából érkeztek, hogy helyi jellegű kézimunkákat, étel- és italkülönlegességeket kínáljanak az érdeklődőknek. Délután felvonulás kezdődött a kultúrműsor résztvevőivel. A házigazda Népkör kórusán kívül fellépők érkeztek Pécsről, Zengővárkonyból, Budapest XIII. kerületéből, valamint a környező településekről: Szentlászlóról, Dályhegyről, Laskóról, Csúzáról, Dárdáról, Kiskőszegről és Újbezdánból is.

Tíz éve írták alá az együttműködési megállapodást

Az idei Magyar Nap azért is számított különlegesnek, mivel idén volt tíz éve, hogy Eszék városa és Budapest 13. kerülete együttműködési megállapodást írt alá. A testvérvárosi kapcsolatnak a Népkör Magyar Kultúregyesület is már évek óta aktív részvevője.

– Számunkra fontos, hogy a környező országok magyarlakta településeivel tartsuk a kapcsolatot. Kassával és Szovátával is ezért „szövetkeztünk”, valamint így jutottunk el a horvátországi Eszékig is. A kapcsolat oda-vissza alapon nagyon jól működik, rendszeresen látogatjuk egymást, részt veszünk egymás rendezvényein, ez idén is így történt – tudtam meg Tóth Józseftől, Budapest XIII. kerületének polgármesterétől, országgyűlési képviselőtől.

A 13. Magyar Nap végül egy Szabadság téri közös csárdással zárult.