Kiállítás és megemlékezés Splitben

0
52

A HMDK Split-dalmát megyei egyesülete múlt héten emlékkiállítást rendezett a néhai Krizsák József munkáiból, és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének évfordulójáról is megemlékezett.

A HMDK Split-dalmát megyei egyesülete keretében képzőművészeti szekció is működik, a résztvevők munkáiból időnként tárlatot rendeznek. A szakcsoportot korábban Krizsák József vezette, ő felelt a kiállítások megszervezéséért is. Néhány évvel ezelőtti halálával pótolhatatlan veszteség érte az egyesületet. Róla emlékeztek meg az egyesület tagjai múlt héten, melynek keretében kiállították Krizsák József néhány munkáját is.

Spliti egyesületünk több mint két évtizedes fennállása alatt nem volt olyan év, hogy az egyik legszebb nemzeti ünnepünkön ne emlékeztek volna meg a 19. századi történelmi eseményről.

Idén is megünnepelték március 15-ét, programjuk keretében a történelmi eseményeket bemutató filmet vetítettek, majd alkalmi műsorra került sor. Tripolszki Anikó, az egyesület elnöke és Ivo Stanišić tiszteletbeli konzul köszöntötték az egybegyűlteket, Bešlić Annamária, a szervezet alelnöke verset mondott, végül pedig alkalmi dalok hangzottak el.

A Split-dalmát megyei HMDK-alapszervezet mindkét programját a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.