Ki miatt nem épül a laskói kultúrotthon?

0
128
06-kulturotthon

Egyelőre leálltak a laskói kultúrotthon építési munkálataival, mert a tanács elnöke, Tokai István, aki egyben Laskó polgármestere is, nem meri összehívni a Bellyei Járási Tanács soron következő ülését, a tulajdonképpen az előző folytatását, ahol megszavaznák a további munkálatokat, mert attól fél, hogy leváltják.

A Bellyei járásban kialakult helyzetről és a laskói kultúrotthon körüli kálváriáról Cickai Csaba elöljáró-helyettest kérdeztük.

– Attól függetlenül, hogy a politikai helyzet elég feszült a járásban, ami a két horvát opció, a HDZ és HDSSB vitáiból és persze a két magyar szervezet ellentéteiből is adódik, a körülmények mégsem olyan rosszak, mint azt egyesek szuggerálják, illetve lefestik. Bellyén épül a szennyvízelvezetés, Kopácson és Várdarócon a gázvezeték, őszre Laskón is elkezdik. Várdarócon folyamatban van a közvilágítás kiépítése. És ezek csak a nagyobb befektetések, a kisebb invesztíciókat nem is említettem. A hét folyamán a szervezetek is megkapják elmaradt járandóságaikat: a kultúregyesületek és egyéb civil szervezetek hozzájuthatnak a működésüket segítő pénzösszegekhez, amit a járási tanács még az év elején megszavazott. De mi vezetett idáig, hogy így elmérgesedtek a viszonyok, kérdezhetik a legtöbben? A laskói kultúrotthon körüli sorozatos botrányok, az, hogy a pénz nem érkezett meg idejében Zágrábból, az, hogy a 390 ezer kúnával, amit állítólag az alapokba „süllyesztettek”, nem tudtak az illetékesek elszámolni, és az, hogy újabb irreális ingatlanvásárlási ötlettel állt elő Laskó polgármestere: mindez felbőszítette a palimadárnak nézett tanácstagokat (és nem csak a magyar nemzetiségűeket). Tokai ezek után az egész ügyet úgy próbálta megoldani, hogy a HMDK-ra kente kudarcát, heteken keresztül sértegetve nemcsak a tanácstagokat, hanem az egész HMDK-t és annak vezetését az újságon keresztül. Az, hogy a MESZ sorozatosan nem játszik nyílt lapokkal, utolsó  kis „akciójuk” is bizonyítja. A hétvégén Kopácson tartották a kisebbségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos kampánybulijukat. Alattomosan az egyik helyi fiatalt küldték oda, aki saját szervezete nevében (Mladi za održivi razvoj Kopačeva/Fiatalok a fenntartható fejlődésért) ifjúsági találkozó céljára bérelte ki a kultúrotthont szombatra, ahol végül is megjelent a MESZ színe-java, és ahol a résztvevők átlagéletkora 50 év volt. Erre a hamisságra semmi szükség nem volt, ugyanis a HMDK mindig is arra törekedett, hogy összetartsa ezt a maroknyi magyarságot, és nem arra, hogy gyűlöletet és ellentétet szítson. Ebből az is következik, bárki kérte is a kultúrotthont akár Kopácson, akár Várdarócon, akár Laskón, az feltétel nélkül megkapta. Bizonyára saját gyakorlatukból indultak ki, ugyanis előfordult, hogy még egy könyvbemutatót sem engedtek megtartani a magyar kormány által felújított vörösmarti kultúrotthonban, a sepsei kizárósdiról meg ne is beszéljünk.  A HMDK mindig arra törekedett, hogy a magyar lakosságot, a magyar falvakat ne érje hátrány, ezért akár leváltják Tokait a járási tanács éléről – erre nagy az esély -, akár nem, a laskói kultúrotthon fel fog épülni! – nyilatkozta lapunknak Cickai Csaba, a Bellyei járás elöljáró-helyettese.