Kézműves tábor a kopácsi mesék jegyében

297
DSC_4076

A kopácsi Arany János Művelődési Egyesület és a kozármislenyi Kenderzsupp Hagyományőrző Egyesület július 1-5. között tartott kézműves nyári táborában közel hetven gyerek vett részt. Kopácsról, Várdarócról, Laskóról, Bellyéről, Eszékről és Zágrábból is érkeztek táborozók.

Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő kopácsi kézműves tábor idén sem maradt el. Mivel már egy ideje a kopácsi a vidék egyedüli nyári tábora, így évek óta Laskóról, Várdarócról, Bellyéről és Eszékről, sőt még Zágrábból is érkeznek résztvevők.

– Évről évre több gyerek jön a táborunkba. Idén közel hetvenen vettek részt a különböző foglalkozásokon és a falujáró túrán – mondta Ruzsicska Ilonka szervező.DSC_4089

A foglalkozásokat ezúttal is egy érdekes témához kötötték. Kopácsi meséket dolgoztak föl, és az európai uniós csatlakozást is megünnepelték. Az öt nap során helybéli hagyományokkal ismerkedtek a gyerekek, hajókiránduláson voltak a Kopácsi-rétben, kézműves foglalkozásokon vettek részt, közösségépítő játékokat játszottak. A tánc és az ének sem hiányzott a programból: régi kopácsi népdalokat, táncokat is megtanultak a gyerekek. Minden nap egy új vendég érkezett a táborba. Andócsi János történelemtanár az Európai Unióról tartott egy érdekes ismertetőt. A kopácsi Pajrok János a vejszekészítést, hálófonást mutatta meg. Ivan Krisztián bábszínész a bábozás rejtelmeibe vezette be a kicsiket.

Dr. Lábadi Károly néprajzkutató a kopácsi népmesékről, azok mesélőiről beszélt. A kopácsi mesemondók tiszteletére egy kopjafát is állítottak a település központjában. A néprajzkutató a kopjafaállítás alkalmával azt mondta, ezzel a kopácsi gyermektábor és maga Kopács fejet hajtott elődei előtt, azok előtt, akik csodálatos mesékkel ajándékozták meg a magyar közösséget.

– Csodálatos szellemi örökség maradt ránk, és az utókor a mesemondók emlékének az ápolásával hálálja meg azt a mesekincset, amelyet ma is élvezhetünk. Ennek a bizonyítéka ez a gyermektábor is, hiszen témája a kopácsi népmese – nyilatkozta lapunknak Lábadi Károly.

A falujáráson a gyerekeknek érdekes feladatokat kellett megoldaniuk. A feltett kérdések helyes válaszaiért pontokat kaptak, az eredményeket a záróműsor végén hirdették ki.

 

A záróműsor 

A tábor utolsó napját immár hagyományosan egy közös műsorral zárták, ahol az előző napok alatt tanultakat prezentálták. Öt csoportba osztva dolgoztak, minden csapat maga választott nevet, készítette el csapatzászlóját és egy indulót is komponált. A csapatok bevonulásával és Ruzsicska Ilonka köszöntőjével kezdődött a műsor. Az már biztos, hogy az egykori nagy kopácsi mesélők hagyatéka tovább él, hiszen mind az öt csapat egy-egy mesét dolgozott föl. Volt, amelyik árnyjátékkal, bábokkal játszotta el a történetet, és mint ezúttal is kiderült, sok gyerektől a színészi játék sem áll távol. A csoportos produkciók mellett egyéni műsorszámokat is láthatott a lelkes szülőkből, nagyszülőkből, rokonokból álló közönség.

Zárásként németül, magyarul és horvátul is elénekelték az Örömódát, majd a tábor himnuszát is.

A programokról, a gyerekek hasznos időtöltéséről egy tizenöt fős csapat: a két egyesület tagjai és fiatal önkéntesek gondoskodtak.

DSC_0066

 

{fcomments}