Kézműves foglalkozások a március 15-i nemzeti ünnep jegyében

1166
Várdaróc

A nemzeti öntudatra való nevelést magyar egyesületeinkben is fontosnak tartják. A Várdaróc Magyar Kultúregyesület és a Kórógy Magyar Hagyományőrző Egyesület a március 15-i nemzeti ünnep jegyében kézműves foglalkozást szervezett gyerekek számára.

A Várdaróc Magyar Kultúregyesület vezetősége úgy véli, hogy hagyományaink és a magyar kultúra ápolása, megőrzése mellett nagyon fontos a nemzeti öntudatra való nevelés is. Évente több olyan kézműves foglalkozást tartanak, amelyeknek köszönhetően a gyerekekben erősödik a magyarságtudat és az, hogy a múltunkat tisztelni kell, a fontos történelmi eseményekről pedig, mint amilyen az 1848. március 15-i volt, méltóképpen meg kell emlékeznünk. Így több éve már legszebb ünnepünk közeledtével nemzeti szimbólumok készítésére gyűlnek össze a legkisebbek Berki Betília óvónő vezetésével.

– Minden alkalomra valami újabb dolgot készítünk. Eddig a fiúknak huszárcsákó-, a lányoknak pedig a pártakészítés tetszett a legjobban. A huszár figurája most is megjelent, amit leginkább díszként tűzhetnek ki a gyerekek otthonaikban vagy az iskolájukban, óvodájukban – mondta Berki Betília.

De egyéb nemzeti színű díszek, papírvirágok is készültek. Ragasztottak és színeztek a gyerekek, és közben arról is elbeszélgettek, hogy mi is történt 169 évvel ezelőtt március 15-én.

Kórógy

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület az év során számos programot szervez legfiatalabb tagjainak is; a gyermektánccsoport próbáin és fellépésein túl kézműves foglalkozásokat tart, rendezett már sikeres családi napot, és zeneoktatást is indítottak gyerekek részére.

Kórógy

A kórógyi gyerekek az elmúlt két hétben néhány alkalommal a vukovári megemlékezésre készültek, melyet a Vukovári Magyarok Egyesülete és az eszéki magyar főkonzulátus szervez március 17-én a vér nélküli pesti forradalom hőseinek a tiszteletére.

A műhelyfoglalkozásokon a gyerekek nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódó motívumokat festettek, rajzoltak, melyek a vukovári előadás díszletét képezik majd. A kézműves foglalkozásokat Mandácskó Eszter tartotta, aki a Vukovári Magyarok Egyesületében tevékenykedik a Petőfi-program keretében, és más egyesületeink munkájába is besegít.

– A kórógyi gyerekek szerepelni is fognak a vukovári előadáson, melyre a kézműves foglalkozásokon készültünk – mondta Eszter.

Hozzátette, az összejövetelek jó alkalmak voltak arra, hogy beszélgessenek a gyerekekkel a szabadságharchoz kötődő neves személyekről, szóba került többek között Ács Gedeon, akinek a tiszteletére emlékévet hirdetett idén a HMDK, foglalkoztak a 48-as zászlóval, és mesélt nekik arról, hogy mit is ünnepelünk március 15-én.