Kevesebbet vagyunk mínuszban

0
176
BELFLD---kevesebb-a-mnusz

Tavaly decemberben összesen 6,86 millió kúnát tett ki az az összeg, amelyet az ún. megengedett mínusz lehetőségével élők halmoztak fel, ami 210 millió kúnával volt kevesebb, mint novemberben a Horvát Nemzeti Bank legújabb adatai szerint – írja a Vjesnik napilap.A  tavalyi csúcsot októberben sikerült beállítani 7,1 milliárd kúnával. Ezek az adatok azt mutatják, hogy az emberek egyre óvatosabbak annak ellenére, hogy a mínuszos egyenleget még mindig sokan nem tartozásként élik meg, de a túlköltekezések már nem olyan nagyarányúak, mint korábban.

Ha az elmúlt hét év adatait nézzük, akkor még „merészebbek” voltunk, így például 2009 októberében összesen 7,24 milliárd kúnás volt a tartozásunk.

Ami a cégeket illeti, 2009 februárjában 3,23 milliárd kúna volt a hitelkeret, amit az év végére már sikerült 1,8 milliárdra csökkenteni. Ezekről a „hitelekről” tudni kell, hogy a legdrágábbak, hiszen a kamatok a 13,95 százalékot is elérik. Igaz, hogy ehhez a hitelformához sokkal könnyebben és gyorsabban hozzá lehet jutni, ezért is élnek vele előszeretettel. A bankok adatai szerint ügyfeleik ötven százaléka használja ki hitelkeretét.