Kevesebb turista lesz a vízumkényszer miatt?

161

Horvátország július 1-jén esedékes európai uniós csatlakozása igen érzékenyen érinti néhány ország állampolgárait, akik ezután csak vízummal kelhetnek át a horvát határon, és hasonlóan aggodalommal tekintenek a nyár elé egyes idegenforgalmi szakemberek is a régióban.

Bosznia-Hercegovina polgárai tradicionálisan a horvát Adrián töltik a nyarat, és nem csak a nyarat, hiszen Mostarból akár egy-másfél óra alatt a tengerparton van az ember. A csatlakozás után megszűnik a személyi igazolvánnyal való belépés lehetősége, a beutazás feltétele a biometrikus útlevél, ha pedig az nincs, akkor vízumot kell váltani, amelynek díja 30 euró. Megnőtt a horvát konzulátusok forgalma, sok horvát-bosnyák kettős állampolgárnak idén jár le az útlevele, ők hosszabbíttatnak, míg az előrelátók már most beszerzik a beutazáshoz szükséges vízumot. Az elmúlt nyáron csak Makarskán 100 ezer vendégéjszakát töltöttek el boszniai állampolgárok.

Hasonló helyzetben vannak az orosz és ukrán állampolgárok is, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az ő esetükben Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára kijelentette: minél előbb meg kell szüntetni a vízumkényszert Oroszország és az Európai Unió között, amire jó alkalom lehet Horvátország július 1-jei csatlakozása. A politikus szerint kívánatos lenne, hogy az európaiak egy napon végre vízum nélkül utazhassanak az egész kontinensen. Sergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a vízumkényszer feloldásáról szóló tárgyalások a végükhöz közelednek. Az orosz külpolitika kiemelt jelentőséget tulajdonít a kérdésnek, már 2010-ben is javasolták az EU-Oroszország találkozón, ám akkor a kérést az unió elutasította, félve a bűnözés és az illegális bevándorlás növekedésétől.

Horvát turisztikai szakemberek az újbóli vízumkényszer bevezetése miatt tartanak tőle, hogy kevesebb turista fog érkezni, a tapasztalatok szerint a vízum bevezetése 12-18%-os visszaesést okozhat. Oroszországból tavaly 212 ezren, Ukrajnából 86 ezren, Törökországból 56 ezren érkeztek, jó és sokat költő vendégek. Kb. 20-30 ezer turista elvesztésével számolnak, akik inkább más országokban fogják eltölteni szabadságukat, mert ha már vízumot kell váltani, akkor inkább schengeni vízumért fizetnek, vagy választják a vízummentes országokat: Montenegrót, Bulgáriát vagy Törökországot. Van olyan orosz utazási iroda, amely korábban több tízezer turistát szervezett a horvát tengerpartra, és az idén nem szervez csoportokat. Egy másik lemondta a charter járatait, utasait menetrend szerinti járatokkal utaztatja, ami 25-30%-kal megnöveli a költségeket. A horvát idegenforgalmi vállalat moszkvai irodavezetője is utalt ezekre a számadatokra, de azért bizakodnak, hogy a visszaesés mégsem lesz jelentős.

{fcomments}