Kevesebb idén a bozóttűz

0
11

Horvátország-szerte évente átlagosan több mint 300 jelentősebb tűz pusztít, melyek többnyire a tengerparti örökzöld növényzetet és a karsztmezők bozótosait érintik. Az idei évben eddig az átlagnál kevesebb tűzesetet jelentettek, ennek valószínűleg az az oka, hogy kevesebb a turista az országban.

A tűzvész az egyik legkegyetlenebb természeti katasztrófa, mely szinte mindent elpusztít, ami az útjába kerül. Fokozottan érintik a mediterrán országokat, hiszen azok száraz éghajlata különösen kedvez a tüzeknek. Nem kivétel ez alól Horvátország sem, ahol évente több ezer hektár erdő, illetve bozótos válik a lángok martalékává. A tüzek általában kora tavasszal vagy pedig a nyár második felében keletkeznek, és okozójuk leggyakrabban az ember. A horvát tűzoltóság adatai szerint a tüzek kevesebb, mint 5%-át okozza nem emberi tényező, általában villámcsapás. A többi tűzeset vagy szándékos gyújtogatás nyomán keletkezik, vagy pedig felelőtlenségből. Egy eldobott cigarettacsikk 2017-ben 4500 hektárnyi bozótos pusztulásához vezetett Split környékén, amely a valaha feljegyzett legnagyobb tűzesetnek számít az országban.

Milliárdos károk

A tüzek évente többmillió eurónyi kárt okoznak. A lángok gyakran nemcsak a bozótosokat és az erdőket semmisítik meg, hanem a szőlő- és olajbogyó-ültetvényeket is, sőt extrém esetekben lakóházakat is fenyegetnek. A Horvát Erdészet (Hrvatske šume) adatai szerint az elmúlt 5 évben a kár mértéke meghaladta az 1 milliárd kúnát, ám ebben nem szerepel az oltás költsége, illetve azon károk sem, amelyek nem az erdészet vagyonában keletkeztek. A becslések szerint a tüzek által okozott kár könnyen meghaladhatja az említett összeg dupláját is.

Fontos a védekezés

Az erdőtüzek elleni védekezésre a horvát hadsereg egy külön egységet szerelt fel, mely elsősorban a levegőből segít, ha szükséges. Ez az egység 12 nagyteljesítményű tűzoltórepülőből áll, melyek a zadari reptéren állomásoznak és folyamatosan készenlétben vannak. A flotta legütőképesebb része az a hat Canadair CL-415 típusú gép, melyek egyszerre 5000 liter vizet tudnak a tűzfészkekre zúdítani. Ezeket elsősorban a nagyobb tüzeknél vetik be, a kisebb lángok eloltásáért azonban a flotta kisebbik része a felelős, mely szintén hat gépből ál. A kisebb Air Tractor AT-802 típusú gépek 2000 liter vizet képesek meríteni a tengerből, hogy azt a lángokra spricceljék. A gépeket és a földi egységeket egyaránt egy modern műholdas rendszer segítségével koordinálják, melyek pontosan követik a tűz útját.

Idén kevesebb a tűz

Az idei évben eddig a szokásosnál kevesebb tűzesetet regisztráltak a horvát tengerparton. A szakemberek úgy vélik, ennek oka elsősorban a kevesebb turista és a felelősségteljesebb viselkedés.