Kevés és drága lesz idén a krumpli

0
57

Az idei esztendő időjárása nem kedvezett a burgonyának. Vidékünkön a szárazság tizedelte meg a termést, Nyugat-Európában pedig az áradások mosták el. Ennek következtében az egész kontinensen krumplihiány várható.

A burgonya egyike a legalapvetőbb élelmiszereknek. Fogyasztani számtalan módon lehet, ezért meghatározó eleme a mindennapjainknak. Tavaly ezen gumós zöldség rekordtermést adott a termelőknek, egy tő alatt akár 20-25 szem is termett, idén viszont az utóbbi évek leggyengébb krumpliszürete várható. Ennek legfőbb oka az időjárásban keresendő: vidékünkön nem esett megfelelő mennyiségű eső, ezért a termés nem tudott kifejlődni, Európa más részein pedig a túl sok csapadék tett kárt a pityókában. Ennek eredménye, hogy Európában várhatóan idén kevés lesz ezen alapvető élelmiszerből, ráadásul ehhez is igen drágán lehet majd csak hozzájutni az üzletekben. A termés Racsmányék Čakovciban lévő ültetvényein sem túl jó. A szárazság megtette a magáét, ezért öntözőrendszer beszerzésén gondolkoznak.

– Idén az átlagnál legalább 60%-kal rosszabb termésünk lesz, egy-egy bokor alatt mindössze 3-5 gumó termett. Ennek oka a csapadékhiány, ezért azt tervezzük, hogy jövőre beszerzünk egy öntözőrendszert, amivel legalább a gumófejlődés elején meglocsolhatjuk a növényeinket. Ami az idei árakat illeti, azért ilyen magasak, mert a kereskedők nagyon magas haszonkulccsal dolgoznak. Mi, termelők 3 kúnáért adjuk el terményünket, míg egyes eladók akár 10 kúnát is elkérnek kilogrammonként – mondta Racsmány Zoltán burgonyatermelő, aki elmondta, hogy az általa termesztett magyar fajták, mint amilyen a Balatoni rózsa, a Hópehely és a Botond, továbbra is igen népszerűek a horvát piacon.

- Reklám -
Racsmány Zoltán

Paradicsomból sem lett elég

Az idei év a paradicsomnak sem kedvezett. A nagy melegek miatt eme zamatos termés sok esetben megpállott a napon, sőt a csapadékhiány miatt több helyen ki sem fejlődött rendesen. Éppen ezért idén csak annak van a kertjében paradicsom, aki öntözni tudta. Balogék kopácsi kertészetében szerencsére van lehetőség öntözésre, ezért az eszéki piacon lévő standjukon idén is kapható paradicsom.

Balog Piroska

– Már harminc éve termesztjük ugyanazt a paradicsomfajtát, és eddig tökéletesen elégedettek voltunk vele, mindig szépen termett. Az utóbbi időben tapasztalható nagy melegeket ez a fajta viszont már nemigen tűri, ezért valószínűleg más, vastagabb héjú fajtákra fogunk áttérni. Idén, ha nem öntöztük volna, akkor valószínűleg nekünk sem lenne mit a piacra vinni, ugyanis ezt az időjárást már nem viselik el a kerti kultúrák – válaszolta újságunk kérdésére Balog Piroska.