Kevés az elsős

0
187
06-iskola-2

Annak néztünk utána, hogy hány elsős diák kezdi meg a 2011/12-es tanévben az általános iskolát a magyar tagozatokon szeptember első tanítási napján.

Varga Erna, a magyar iskolák tanügyi főtanácsosa érdeklődésünkre elmondta, hogy míg tavaly az előző évekhez hasonlóan alakult a létszám az elsősöket illetően, addig sajnos idén szinte minden iskolában csökkent a számuk. Laskón (és a hozzá tartozó területi iskolákban) tavaly összesen 10 új elsőst írattak be, idén már csak 6 diák szülei döntöttek úgy a három településen (Laskó, Várdaróc és Kopács), hogy a laskói általános iskola magyar tagozatára járatják gyermeküket.
Hasonló a helyzet Vörösmarton is, ahol tavaly 12 elsős volt, idén már csak 10: kettő a vörösmarti központi iskolában, 2 Csúzán, 4 Sepsén és 2 Újbezdánban. Az eszéki magyar iskolaközpontban eggyel kevesebb elsős lesz, mint tavaly, vagyis 5. Egyedül Kórógyon nem változott a helyzet, itt idén is 3 elsősnek csöngetnek majd be először szeptember 5-én.
Másutt is kevesebba gyerek
Évről évre kevesebb elsős ül be az iskolapadokba – ez nemcsak a magyar tanintézményekre vonatkozik, hanem országosan is ez a helyzet.
Ami a környező országokat illeti, ott is hasonló a helyzet. Magyarországon a tavalyinál 26 ezerrel kevesebb lesz az általános és középiskolás. Szerbiában az elmúlt nyolc év során 10 ezer fővel csökkent a diáklétszám, idén is ezer diákkal kevesebbet írattak be, mint tavaly. A magyar tagozatokon is csökkent a létszám, a Magyar Szó szerint a legtöbb járásban csökkent az elsőbe indulók száma (Szabadka, Topolya, Magyarkanizsa, Zombor), Szilágyi faluban pedig olyan kevesen vannak, hogy itt nem is nyílhatott meg az önálló magyar tagozat. Úgy tűnik, hogy a Felvidéken volt értelme az ún. beiratkozási körútnak, amit a Via Nova ifjúsági csoport indított, amelynek során más szervezetekkel, intézményekkel karöltve kampányoltak az anyanyelvi oktatás mellett, itt ugyanis több településen is nőtt a magyar tanintézménybe íratott elsősök száma.