Kétnapos programmal ünnepelték falujukat a kiskőszegiek

168

A hétvégén a falujukat ünnepelték a kiskőszegiek. A programot a kiskőszegi Helyi Választmány és a HMDK kiskőszegi egyesülete szervezte. A pénteki napon kultúrműsort, szombaton pedig halfőzőversenyt tartottak a rendezvény keretében.

A Baranyai-dombság lábánál, a Duna-parton elterülő Kiskőszeg gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Már a vaskorban is éltek itt, a területet valaha illírek, kelták, hunok, rómaiak és törökök lakták. A török hódoltság idején a település lakatlan volt, a 18. század elején magyarok, horvátok és németek telepedtek le. 1944-ben Kiskőszegnél keltek át a szovjetek és Tito partizánjai a Dunán, itt zajlott a második világháború egyik legvéresebb csatája. Később a honvédő háború ejtett súlyos sebeket az azelőtt gazdaságilag fejlett településen.

A háború nyomai egyre kevésbé érződnek Kiskőszegen. Lakosai és a falu vezetői folyamatosan dolgoznak azon, hogy programokkal gazdagítsák, élettel töltsék meg a települést.

A hétvégén kétnapos programmal ünnepelték falujuk napját. Pénteken kultúrműsort rendeztek a művelődési házban.

A vendégek között ott volt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Eva Balatinac, a járási tanács elnöke.

A műsor előtt Jankovics Róbert köszöntötte a vendégeket. Elmondta, a horvát parlamentben végzett munkájával igyekszik segíteni a kiskőszegieket is, hogy még jobb körülmények között őrizhessék magyarságukat. Megemlítette, bízik benne, hogy mihamarabb elkészül a moziterem, amely helyet adhat a következő nagy rendezvényeknek Kiskőszegen.

Jelentős infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor 2018-ban

Sipos Sándor, aki a rendezvény házigazdája is volt, beszédében felsorolta az idei, infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos terveket.

Elmondta, szeretnék befejezni a vízvezeték-hálózat építését, korszerűsítenék az alacsony feszültségű elektromos hálózatot, felújításra várnak a temető felé vezető utak, illetve a Vladimir Nazor utca és az ún. Középső sor közötti összekötő utca, ezenkívül bízik abban, hogy év végén a gázvezeték-hálózat telepítését is megkezdik. Közös, határon átnyúló pályázaton vesznek részt Mohács városával, ezt a pályázatot további infrastrukturális fejlesztésekre, illetve a turizmus előmozdítására használnák.

Megemlítette, a falu kikötőjében jelentősen megnövekedett a személyszállító hajók forgalma, 2018-ban eddig 70 kötött ki a faluban. A kiskőszegieknek azonban mindebből egyelőre nem sok hasznuk származott – tette hozzá –, éppen ezért szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni az idegenforgalom fejlesztésére.

– Bízom benne, hogy július végéig elkészül a moziterem is, amelyet az idei szüreti fesztiválon szeretnénk felavatni – mondta Sipos Sándor.

Pénteken kultúrműsor, másnap halfőzőverseny

Az újbezdáni kultúr- és művészeti egyesület Szivárvány Népdalköre, Kubikos tamburazenekara és színjátszói adtak közös műsort pénteken. Egy nagyszerűen megkomponált előadást láthatott a közönség.

A szombati programra a Zöld-szigeten került sor. A sorrendben 8. halparikásfőző versenyre összesen 52 csapat nevezett be. Az ételeket háromtagú zsűri értékelte, a legjobbat a legfiatalabb résztvevő, Katušin Dominik főzte. Az esti bálon a Džuboks zenekar felelt a jó hangulatért.

A falunapokat a bezdáni Tóth Paprika családi vállalkozás, a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Darázsi járás és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.