Kétezer végzős diák perdült táncra Eszéken

175
cimlap-qudrille

Eszék – Május 20-án, pénteken pontban délben 3500 végzős diák perdült táncra Eszék-Baranya megye öt városában, Eszéken, Đakovón, Valpovón, Donji Miholjacon és Pélmonostoron. Eszék hetedik éve vesz részt a rendezvényen, és idén több mint 2000 diák búcsúzott ekképpen, köztük az eszéki magyar iskolaközpont diákjai is.

Több ezer végzős középiskolás perdült táncra nyolc ország összesen 55 városában múlt pénteken Strauss Imigyen szól Zarathusztra című művére. Az európai projekt, amelynek a hivatalos elnevezése Festival dance quadrilla, egy Guinness-rekord-kísérlet is.

Eszéken a Županijska utcában sorakozott föl több mint 2000 végzős diák, akiket először a város polgármestere, Krešimir Bubalo és a megye első embere, Vladimir Šišljagić köszöntött, majd pontban délben, a Gaudeamus eléneklése után az Euroherc biztosítótársaság jóvoltából piros és fehér pólókban és  fehér színű esernyőkkel a kezükben táncolták el a koreográfiát. Idén is egy érdekes ún. millenniumi fotó készült az össztánc után, ezúttal az összes résztvevő diák a piros-fehér sakktáblás horvát címert formázta meg a főtéren.

A diákok biztonságáról és arról, hogy a tánc és a közös fénykép után biztonságban eljussanak a Dráva bal partján felállított nagysátorig, ahol tovább folytatódott az ünneplés, őrző-védő szervezetek, tűzoltók és rendőrök is gondoskodtak.

Ksenija Zbožil megyei tanügyi illetékes a rendezvénnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, a quadrillanak köszönhetően az elmúlt években jóval kevesebb volt a randalírozás, mint korábban.