Két kultúra egy asztalnál

23
A lipikiek

Két kultúra egy asztalnál szlogennel szervezett főzőversenyt a magyarországi Országos Magyar-Horvát Baráti Társaság Kaposváron. Az eseményen a Dežanovaci Magyarok Közössége és a Lipiki Magyarok Közössége is részt vett.

A horvát-magyar kulturális és gasztronómiai találkozót évek óta megszervezik Kaposváron azért, hogy bemutassák a somogyi és a zalai horvát településeket. Az eseményre rendszerint meghívást kapnak horvátországi magyar szervezetek is. A szeptember első szombatján rendezett főzőversenyen a Dežanovaci Magyarok Közössége és a Lipiki Magyarok Közössége is részt vett, valamint a dežanovaciak Pacsirta nevű kórusa a kultúrműsorban is fellépett.

A lipiki és a dežanovaci egyesületben is ápolják a magyar gasztronómiai hagyományokat, éppen ezért mindig szívesen vesznek részt az ilyen rendezvényeken. Nagyon örültek a kaposvári horvátok meghívásának is, amelyen minden részt vevő csapat egy, a saját tájegységére jellemző ételt főzött –a lipikiek az üstön készített pecsenyéjükkel a kategóriában az első helyet érdemelték ki.