Két év alatt több mint 30 ezer tablettát foglaltak le

133
BELFLD-GYGYSZER

Az utóbbi időben Eszék-Baranya és Vukovár-Szerém megye határátkelőin több olyan személyt is regisztráltak, akik olyan gyógyszereket próbáltak átvinni/-hozni a határon, amelyek hatóanyagaik miatt tiltólistán szerepelnek. A bajakovói határátkelőn legutóbb egy nap leforgása alatt 364 tablettát koboztak el – írta a Glas Slavonije napilap. A rendőrség úgy nyilatkozott, a legtöbbször idős személyekről van szó, akik nincsenek tisztában azzal, hogy az orvosi dokumentáció nélkül szállított ilyenfajta gyógyszerek miatt törvényt sértenek. Egyébként ezért a szabálysértésért 1000-től 10 ezer kúnás pénzbírság szabható ki.

2009-ben egyébként 446 esetben összesen 16 111 különböző olyan gyógyszert vettek el a horvát határátkelőkön, amelyek hatóanyagai a kábítószerek listáján szerepelnek, illetve olyan növényi hatóanyagot tartalmaznak, amiből kábítószer állítható elő. A tavalyi év nyolc hónapja alatt 11 870 tablettát foglaltak le, így két év leforgása alatt több mint 30 ezer pirula került a vámosok birtokába.

Az Eszék-Baranya megyei rendőrség képviselője felhívja az érintettek figyelmét, hogy ha ilyen gyógyszereket fogyasztanak, vigyék magukkal az orvosi dokumentációt is. A mennyiséget is szabályozták: maximum öt napra elegendő mennyiség lehet csak a táskában. Azok, akik helyettesítő kezelésre, kábítószer-függőség ellen, tüneti kezelésre, illetve rosszindulatú betegség kezelésére használják ezeket a gyógyszereket, legfeljebb 15 napos adagot vihetnek magukkal. Mindenki köteles a gyógyszer nevét és mennyiségét a határátkelésnél bejelenteni.