Két és fél millió órányi hiányzás

0
308
bf-iskola_thumb

Az iskolai hiányzások száma évről évre emelkedik, a megyei közigazgatási hivatal oktatási és kulturális osztálya legfrissebb adatai szerint a múlt évben az általános iskolások és középiskolások összesen 2 millió 337 ezer 178 órát mulasztottak.

– A napokban készítettük el a 2009-es és a 2008-as év összehasonlítását, a mostani tanév adatait majd csak a végén összegezzük. 2009-ben az előző évihez viszonyítva az általános és középiskolás diákok száma csökkent, a kimaradások száma viszont nőtt. Igaz, a legtöbb hiányzás oka a betegség, de úgy gondolom, hogy ez egyfajta jelzés is a diákok részéről, hogy túlságosan le vannak terhelve – mondta a Glas Salvonije napilapnak Ksenija  Zbožil főosztályvezető, aki azt nem akarta megerősíteni, hogy a diákok egy-egy számonkérés miatt maradnak ki az órákról.

Ami a számokat illeti, a következőképpen alakultak a hiányzások: 2008-ban a megye 70 általános iskolájában összesen 28 522 tanult, akik több mint egymillió hiányzást „gyűjtöttek be”, ami átlagban 40 órát jelent diákonként. Egy évvel később majd négyszáz diákkal kevesebb volt, a hiányzások száma azonban közel hetvenezer órával volt nagyobb, így egy diák több mint egy hetet (43,5 órát) maradt ki az iskolából.

A középiskolásoknál még rosszabb a helyzet, ott 2008-ban a harminc megyei középiskola 13 775 diákja 922 602 órát mulasztott, átlagosan 67,5 órát; 2009-ben valamivel több, mint száz diákkal volt kevesebb, a hiányzások viszont jócskán meghaladták az egymillió órát. A középiskolások esetében a hiányzások felét a negyedévesek gyűjtötték be. Ksenija Zbožil szerint a hiányzások egy részét az ingázás terhére írhatják, ugyanis a középiskolá-sok 50 százaléka utazik. A hivatal által készített beszámolót az illetékes minisztériumnak is megküldik, valamint kérni fogják azt is, hogy a szaktárca engedélyezze több nevelési szakember alkalmazását az oktatási intézményekben.