Készülődés a várakozásra

420

Közeleg a tél, s ezzel együtt az adventi rendezvények is; Eszéken már készülnek az adventi vásárra, amely december 2-án nyit, Karancson pedig november 26-án téli vásárt rendeznek.

A szürkés, ködös – csak néha napos -, gyorsan múló őszi napok már előrevetítik az esztendő végét, a tél, s ezzel együtt az advent közeledtét is. Néhány hét, és kezdetüket veszik az adventi programok, a nagyobb szabású rendezvényeket már most elkezdték szervezni, hogy ne fussanak ki az időből.

Eszék városa is készül az adventi vásárra, amely december 2-ától 30-áig tart majd – írja a Glas Slavonije napilap.

A tervek szerint az idei programnak is az óriáskerék lesz az attrakciója az Óvárosban (Tvrđa), a Szentháromság téren, méghozzá ugyanaz a hatalmas óriáskerék tér vissza „országos turnéjáról”, amelyre már tavaly is felülhettünk, hogy a magasból láthassuk a Dráva-parti város nagyszerű panorámáját.

A városi Turisztikai Egyesület meghirdette pályázatát a kisiparosok számára az adventi vásáron való részvételre; a termelők hangulatos faházikókból kínálhatják majd kézműves, házi termékeiket, szolgáltatásaikat.

A szervezők megtesznek mindent, hogy idei programjuk legalább olyan színvonalas legyen, mint a korábbiak, ami nagy kihívás, ugyanis tavaly egy felmérést követően az eszéki adventi vásárt választották a legszebbnek Horvátországban. 

A baranyai adventi programokról egyelőre nem közöltek információt az interneten, de annyi biztos, hogy Pélmonostoron és több drávaszögi faluban is rendeznek majd karácsonyi dallamoktól hangos, kivilágított, mézeskalács- és forralt bor illatú vásárokat.

De akármennyire is szeretnénk, ne szaladjunk ennyire előre, hiszen csak november közepe van, s ez a hónap is tartogat még érdekes eseményeket.

November 26-án rendezik Karancson a Téli vásárt, amely töpörtyűfesztivál is egyben. Ide is a házi portékák miatt érdemes ellátogatni, természetesen nem csak sertéstöpörtyűt és egyéb disznótoros ínyencségeket vásárolhatunk itt – házi készítésű sütemények, gyümölcs, bor, pálinka, kézműves szuvenírek és használati tárgyak, régiségek, vagyis minden megtalálható lesz, amit egy ilyen jellegű fesztiválon keresünk, főleg abban az esetben, ha az a célunk, hogy „bespájzoljunk” télre.

Azontúl, hogy minőségi, egészséges és finom élelmiszereket vásárolhatunk, ezek a rendezvények nagyszerű családi, közösségi kikapcsolódást is nyújthatnak, alkalmat adnak a találkozásra ritkábban látott ismerőseinkkel, aminek megnő a jelentősége az ünnepek közeledtével.