Készülnek az új koreográfiák

0
270

A Várdaróc Magyar Kultúregyesület Gerle gyermektánccsoportja és az Alfalusi Ifjúsági Táncegyüttes is új koreográfiát tanul.

A Várdaróc Magyar Kultúregyesületben pár évvel ezelőtt kezdtek el utánpótlás-neveléssel foglalkozni, megalakítva a Gerle gyermektánccsoportot. A gyerekek azóta több koreográfiát is elsajátítottak. Az elmúlt hetekben egy új táncot kezdtek el tanulni, Andócsi Lívia vezetésével szorgalmasan gyakorolnak, hogy a február 10-ei kakasütésen bemutathassák.

Közben az Alfalusi Ifjúsági Táncegyüttes is egy új tájegység, a Szilágyság táncát gyakorolja. Az oktatók Komlóról, Magyarországról járnak át. Eddig három többórás foglalkozáson vették át a fiatalokkal a legfontosabb lépéseket, de még több próbára lesz szükségük, hogy összeálljon egy egésszé.

A megtanult lépéseket Ognjenović Zsuzsanna tanárnő vezetésével gyakorolják tovább. Legutóbb múlt pénteken tartottak egy mozgalmas próbát.

– Hétről hétre látszik a gyerekeken a fejlődés, büszke is vagyok rájuk, hiszen ez egy jóval összetettebb és nehezebb tánc, mint amit eddig tanultak, de „megértek” ezekre a lépésekre – mondja Zsuzsa tanárnő, hiszen a táncosok nagy része az ő irányítása alatt kezdett el néptáncot tanulni.

A tanárnő négy évtizedes pályafutása elején kezdett el néptáncot oktatni az iskolában, de művelődési egyesületek tánccsoportjainak is egyengette az útját.

– A néptánc és a népzene tanítását ma is az egyik legnagyobb feladatomnak tartom, és különösen fontos, hogy ez az iskoláinkban is működjön, mert a néptánc az identitásunk őrzésének egyik alapvető eszköze – mondja a tanárnő, aki örül annak, hogy sikerült a gyerekekkel megszerettetni a népi kultúrát, és nagy részük az iskola falain kívül is foglalkozik vele.

Az új koreográfiákkal kapcsolatban elmondta, fontos, hogy az alapokat jól elsajátítsák a gyerekek, ezért a néptáncoktatást a legkisebbeknél mindig a népi gyerekjátékokkal, egyszerű körtáncokkal kell kezdeni, így könnyebben megtanulják később a bonyolultabb és nehezebb lépéseket. Tavaly az Alfalusi Tánccsoport a legtöbb vendégszereplésén a moldvai táncával aratta a legnagyobb sikert, de Zsuzsa tanárnő szerint az új tánc is tetszeni fog majd a közönségnek.

– A szilágysági tánc pergősebb, mozgalmasabb, eltér az eddig megszokott lépéssoroktól. Fő jellemzője a páros forgás gyakorisága, figurázásra pedig a kar alatti forgás a meghatározó, a központi figuraelem pedig az átvető lépés. A gyerekeknek is nagyon tetszik, az pedig nem mellékes, hogy egy újabb, felénk kevésbé ismert tájegység tánca is bekerül a repertoárjukba – mondta a tanárnő.