Keresett lesz az influenza elleni vakcina

50

Idén nagyon nagy az érdeklődés az influenza elleni védőoltás iránt. A háziorvosok már a tavalyi szezonban fokozottabb érdeklődésről számoltak be. Az influenza elleni oltás a jelenlegi információk szerint október 15-e után kezdődik, addigra meg kellene érkeznie annak az 560 ezer dózisnak, amelyet Horvátország rendelt, és további 130 ezer adag jön még decemberben.

A világ az elmúlt hónapokban egy másik légúti fertőzéssel, a koronavírussal volt elfoglalva, ám ősszel várhatóan ismét beköszönt az influenza. A betegség elleni védekezés legjobb módja továbbra is a védőoltás – állítják a szakemberek.

Ebben az évben is ingyenesen kaphatják meg a védőoltást a 65 éven felüliek, a krónikus betegségben szenvedők és az egészségügyi dolgozók, számukra 460 ezer adagot rendeltek, míg 100 ezer kerül a gyógyszertárakba és további 130 ezer adag érkezik decemberben, így biztosan elegendő oltóanyag áll majd a horvát polgárok rendelkezésére.

Az adatok viszont az mutatják, hogy a 65 év felettieknek csupán 29 százaléka, míg az egészségügyi dolgozóknak a 15 százaléka oltatja be magát, ami jóval kevesebb, mint amit az Egészségügyi Világszervezet ajánl. Az orvos szerint a koronavírus-járvány idején nagyon fontos, hogy minél többen legyenek védettek az influenzavírussal szemben, ugyanis nem tudható, milyen tüneteket okoz, ha a két vírus találkozik.

A horvát közegészségügyi központ adatai szerint április 19-ig a 2019-2020-as influenzaszezonban közel 60 ezer beteget regisztráltak, és a járványnak 14 halálos áldozata volt.