Kerekasztal-beszélgetés Bellyén a „Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között” projekt keretében

0
162

A „Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között” elnevezésű, határon átnyúló projekt keretében, ezúttal a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) szervezésében kerekasztal-beszélgetésre és hálózatépítő műhelyre került sor olyan gazdasági szereplők részvételével, akik határon átnyúló üzleti kapcsolatokkal rendelkeznek.

A nemzeti kisebbségek szerepe kulcsfontosságú az országok közötti jó kapcsolatok kialakításában és egymás kultúrájának a megismerésében. Ezzel kapcsolatos a „Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között” elnevezésű, határon átnyúló európai uniós projekt is, melyet a HMDK, Pécs város horvát önkormányzata, Eszék-Baranya megye Turisztikai Közössége, valamint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed hívott életre még tavaly azzal a céllal, hogy egymás rendezvényeit népszerűsítsék a határ mindkét oldalán.

A partnerek már több egyeztetést is tartottak a horvát-magyar határ mindkét felén, a legutóbbi kerekasztal-beszélgetésre Bellyén került sor kedden, a HMDK médiaházának a konferenciatermében. A tanácskozásra, mely hálózatépítő műhely is volt egyben, határon átnyúló üzleti kapcsolatokkal rendelkező gazdasági szereplőket vártak.

A résztvevőket Varga Gábor, a HMDK alelnöke köszöntötte, elmondta, a tanácskozás célja az, hogy a részt vevő magyarországi és horvátországi magyar vállalkozók, gazdák, kereskedelmi hálózatvezetők, szervezeti képviselők megosszák egymással a határon átnyúló tevékenységük terén szerzett tapasztalataikat, a közös gazdasági és kulturális fejlődés érdekében.

Jelen volt a műhelyen többek között Ivana Jurić, az Eszék-Baranya megyei Turisztikai Közösség elnöke, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Váczi Noémi, a Zsolnay Negyed projektmenedzsere is.