Képviselői látogatás a „senki földjén”

0
91

Kengyia kérdése a rendezetlen államhatár miatt sajnos továbbra is megoldatlan. Néhány család még mindig e „senki földjén” lakik, és élni próbál, de szinte minden területen problémákba ütköznek. Az itt élő Perzselt családnál tett látogatást a múlt héten a HMDK küldöttsége.

Kengyia a Vajdaságban, a szerb-horvát-magyar hármashatár közelében található. Földjei a horvát telekkönyvbe vannak bejegyezve, valamint Horvátország a kengyiai lakosokat is saját állampolgárainak tekinti. Mivel a történelmi és az 1995-ben aláírt daytoni szerződésbe foglalt határok nem egyeznek, a szerb és a horvát országhatár mentén néhány helyen, többek között itt is, rendezetlenek a viszonyok.

Az egykor körülbelül száz épületből álló, 900 hektáros tanyavilágban ma már csak néhány család él. Perzselt Sándor négytagú családja állattenyésztéssel és gabonatermesztéssel foglalkozik. A megélhetésük azonban nem a fizikai munkavégzés miatt a legnehezebb. Nincsenek rendes utak, és mivel horvát területről van szó, így a szerbek nem végeznek karbantartást, horvát cégnek pedig határt kellene átlépnie ahhoz, hogy eljusson Kengyiába. A gabonát nehezen tudják értékesíteni, az állataik fülében szerb azonosítószámok vannak.

Jankovics Róbert parlamenti képviselő, HMDK-elnök Sipos Sándorral, az országos szervezet alelnökével, a Darázsi járás elöljáró-helyettesével és Prosszer Horvatin Szenellával, a HMDK titkárával a múlt héten ellátogattak Kengyiába, hogy támogatásukról biztosítsák az ott élőket. A parlamenti képviselő szívügyének tekinti Kengyiát, már a horvát száborban is felszólalt az ügy megoldása érdekében.

– Kengyia kérdésének a megoldásán már évek óta dolgozunk.  Januárban Gordan Grlić Radmannal, Horvátország külügyminiszterével is tárgyaltam. Ezek az alkalmak rendkívül fontosak ahhoz, hogy egyrészt fókuszt helyezzünk a problémára, így elősegítve a megoldást, másrészt pedig Kengyia lakosait is biztosítani szeretnénk arról, hogy nem feledkezünk meg róluk – nyilatkozta magyarságunk parlamenti képviselője.