Képviseletet nyitott a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Eszéken

355
09-iroda

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózata keretében Újvidék után Eszéken is képviseletet nyitott.

Joó István, a Duna Régió Stratégia (DRS) végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki kedden ünnepélyesen is megnyitotta az eszéki irodát, úgy nyilatkozott, hogy az iroda egy teljeskörü külkereskedelmi exporttevékenységet-támogatást igyekszik nyújtani, ami rendkívül innovatív és előremutató kezdeményezés.
– Egyablakos ügyintézést biztosít: piacelemzési tevékenységet végez, felkutatja a megfelelő partnereket, segítséget nyújt az exportengedélyek megszerzésében, valamint fordítási és tolmácsolási szolgáltatást nyújt, továbbá akár a szállítmányozási feladatokban is segít – tette hozzá.
A miniszteri biztos úgy véli: a két ország, Horvátország és Magyarország gazdasági kapcsolatai jól fejlődnek. Magyarország kivitele 2015-ben Horvátország irányába 32 százalékkal növekedett az előző évhez képest – emelte ki.
„Azt látjuk, hogy elsősorban a kis- és középvállalkozások (kkv) együttműködése tekintetében még van lehetőség a továbbfejlődésre” – mondta, majd hozzáfűzte, hogy az eszéki iroda a jövőben ezt hivatott elősegíteni.
Az eszéki iroda vezetésével Palizs Tóth Hajnalkát bízták meg.
A Magyar Nemzeti Kereskedőházat (MNKH) a magyar állam és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közösen alapította azzal a céllal, hogy a nemzeti külkereskedelmi stratégiával összhangban új piacokat és üzleti lehetőségeket nyisson a magyar vállalkozások előtt. Tevékenysége révén már 26 országban nyílt magyar kereskedőház, segítve a magyar vállalkozások által létrehozott termékek, szolgáltatások és a külpiaci igények egymásra találását.
A magyar kormány kiemelt célja, hogy a környező országokban – így Horvátországban is – növelje gazdasági jelenlétét, nemcsak a kereskedelem, hanem a befektetések terén is.
Ennek érdekében az MNKH Zrt. létrehozott egy 100 százalékos tulajdonát képező céget, az MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft-t. Ez a kft. irányítja a nyolc országban működő irodáinak tevékenységet, összehangolja azt a kereskedőház stratégiájával és napi munkafolyamatával.
Az ünnepélyes megnyitóra az eszéki Gazdasági Kamara dísztermében került sor. A rendezvényen részt vett Magyar József zágrábi magyar nagykövet és De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is.

 

{fcomments}