Képkiállítás drávaszögi magyar festőművészek részvételével

174
08---vidovic-mria-s-petrik-lszl

Cerna – A sorrendben 33. cernai aratóünnepség keretében képkiállításra került sor múlt pénteken. A tárlat anyagát egy helyi magyar származású festőnő, Vidović Mária állította össze. A kiállításon drávaszögi amatőr művészek alkotásai is szerepeltek.

Cerna település Vukovár-Szerém megyében található, a legújabb népszámlálási adatok szerint 3799 lakosa van. 2001-ben itt mindössze 25-en vallották magukat magyarnak. Vidović Mária az „utolsó mohikánok” egyike.

A lánykori nevén Asztalos Mária a vajdasági Gomboson látta meg a napvilágot, ahol gyermekkorát is töltötte. Később a család a szlavóniai Cernára költözött, ahol azóta is élnek. Az idő múlásával egyre kevesebben beszéltek magyarul a településen, így anyanyelvén már régóta nincs is kihez szólnia. Törve ugyan, de még igyekszik kifejezni magát felmenőinek a nyelvén, elmondása szerint még magyarul gondolkodik, és magyarságát is büszkén vállalja. Máriát gyermekkora óta vonzzák a művészetek, jelenleg amatőr festőként tevékenykedik. Ez idáig három önálló és számos közös kiállításon szerepeltek képei.

– Kísérletező természetű vagyok, és amiben csak lehet, igyekszem kipróbálni magam. A legkülönfélébb technikákkal festek, és mindig újabb és újabb témákat keresek. Nagyon szeretek alkotótáborokba járni, egyszerre több képzőművészeti egyesületnek is a tagja vagyok. Nemrég a kerámiakészítésben is kipróbálhattam magam. Erre a tárlatra én állítottam össze az anyagot, és nagyon örülök annak, hogy a drávaszögi amatőr festőművészek is elfogadták a meghívást – nyilatkozta lapunknak Mária.

 

A hercegszőlősi Kvin-Art képei Cernán

A cernai kiállításra a hercegszőlősi székhelyű Kvin-Art Képzőművészeti Társulat néhány művésze is meghívást kapott. Összesen húsz festményüket csodálhatták meg a helyiek.

– Ezúton is köszönjük a meghívást, és reméljük, hogy a jövőben lesz folytatása ennek az új kapcsolatnak. Sajnos társulatunk egyáltalán nem bővelkedik támogatásokban, ami azt jelenti, hogy korlátozottak a lehetőségeink. Ennek ellenére bízunk abban, hogy egy általunk szervezett alkotótáborban láthatjuk majd viszont Mária asszonyt – tudtam meg Keresztes Árpádtól, a Kvin-Art társulat elnökhelyettesétől.

A kiállítás-megnyitót követően a látogatók megtekintették a helyi általános iskola tantermeiben és folyosóin elrendezett alkotásokat.

A cernai aratóünnepség keretei között kultúrműsorra is sor került, ahol első ízben a  HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Kultúregyesületének népi tánccsoportja is bemutatkozott.