Kelendő a friss túró a piacon

0
193
06-trs---ljiljana

ESZÉK – A házilag készített túrónak és tejfölnek még az íze is más, mint annak, amit a boltokban árulnak, ezért sokan inkább a piacokon szerzik be ezt a terméket, nagyjából ugyanannyiért.

Abban a legtöbb tejtermelő egyetért, hogy egyre inkább ellehetetlenítik őket az állandóan változó szabályokkal és természetesen az alacsony felvásárlási árakkal. Míg korábban voltak, akik csak a tejtermelésből biztosították megélhetésüket, ma vagy a mennyiséget növelik meg, vagy mellette mással is elkezdenek foglalkozni.

Az eszéki felsővárosi piac fedett részén kapott helyet néhány hűtővitrin, amelyekben a termelők elhelyezhetik a saját készítésű túrót és tejfölt. A legtöbben már „régi motorosnak” számítanak a szakmában. Családunk is innen szerzi be a friss tejtermékeket, mégpedig egy olyan túrókészítőtől, aki már 20 éve hordja friss áruját az eszéki piacra.

 

Kötelező lesz a tanfolyam

Ljiljana Kapetan a Našice közelében található Stipanovac településről érkezik reggelente már húsz éve az eszéki felsővárosi piacra, az évek során nagyon sokan megismerték, így nincs is gondja tejtermékei értékesítésével.

– Tizenöt fejőstehenet tartunk, tejfölt és kétféle túrót készítek. Nemrégiben kellett elvégeznem egy túrókészítői tanfolyamot, amelynek a végén papírt kaptunk. Ha az ország belép az Európai Unióba, mindenkit ilyenre fognak kötelezni. Hetente kétszer jövök a piacra, és mivel az emberek már ismernek, nincs gond az értékesítéssel. Az árak az utóbbi évekhez képest nem változtak, emelni nem lehet, viszont szerencsére nem is csökkentek. A friss túró kilója 25 kúna, 2 dl tejföl pedig 4 kúnába kerül. Ha belegondolunk, hogy a tejet 3 kúna körüli árért veszik át, akkor még mindig kifizetődőbb túrót készíteni. Egyedül az új piaci vitrinekkel nem vagyunk kibékülve, ugyanis nemcsak megdrágultak, hanem alkalmatlanok is: a belsejük túl mély, a munkafelület pedig borzasztóan pici – tudtam meg Ljiljanától.

A tejtermelők tehát nem lehetnek elégedettek, hiszen a feltételek nehezednek, az előállítás drágul, a termékek árát azonban nem lehet emelni. Mindenesetre ha a bolti és a friss áru ára között nincs különbség, akkor inkább válasszuk az utóbbit, mert megéri.