Kelemen Hunor: Biztosítva lesz a magyar képviselet a román parlamentben

0
35

Kelemen Hunor szerint biztosítva lesz a magyar képviselet a román parlamentben a következő négy évben. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az urnazárás után közzétett exit poll-felmérések eredményei alapján értékelte a vasárnap tartott romániai parlamenti választásokat.

Kijelentette: az RMDSZ mind a képviselőházban, mind a szenátusban jelen lesz, és arányos képviseletet fog biztosítani a magyar közösségnek. Úgy vélte: az előrejelzett eredmény azt mutatja, hogy a magyar emberek megértették az RMDSZ üzenetét a választások tétjéről, a következő időszak kihívásairól.

A politikus a koronavírus-járványnak tulajdonította, hogy az elmúlt 30 év leggyengébb részvételével tartották a vasárnapi választásokat. Hozzátette: előrelátható volt a gyenge részvétel, mégis reménykedtek abban, hogy minél többen legyőzik a félelmet, amit a koronavírus-járvány okozott, és a dühöt, ami összegyűlt az elmúlt hónapokban, a szavazáson vezetik le.

- Reklám -

Kijelentette: a következő napokban el kell kezdeni a tárgyalásokat a parlamenti többség és a stabil kormányzás biztosításáról. Hozzátette: azt tartaná kívánatosnak, hogy stabil jobbközép kormány alakuljon, de az RMDSZ-t még egyetlen párt sem kereste, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen egy esetleges koalícióról.

„A járványnak és a gazdasági válságnak a következményei nem szűnnek meg egyik napról a másikra. A következő években kell ezekre jó választ adni” – jelentette ki.

Az elkövetkező hetek menetrendjéről szólva elmondta: az új parlamentnek december 21-én el kell kezdenie a munkát, és legkésőbb december 22-én be kell iktatni az új kormányt. Erre szerinte azért van szükség, mert rögtön karácsony után a parlamentnek el kell fogadnia a költségvetési törvényt. Arra is kitért, hogy olyan költségvetésre van szükség, amely az oktatás, az egészségügy, a munkahelyteremtés, a gazdaságélénkítés és a beruházások ösztönzése terén is megadja a polgárok által várt választ.

Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor rosszallásának adott hangot amiatt, hogy az előrejelzések szerint a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is átlépte a parlamenti küszöböt. Úgy vélte: nincs szükség arra, hogy ilyen párt is ott legyen a parlamentben, de azt is hozzátette, hogy a választók akaratát tiszteletben kell tartani. Megjegyezte: abban bízik, hogy sokkal többen lesznek a parlamentben, akik a racionalitás és a tisztelet oldaláról állnak a kérdésekhez.

A voksok több mint 95,25 százalékának összesítésekor 6,21 százalékon állt a Romániai Magyar Demokrata Szövetsége.

Jankovics Róbert gratulált Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének
Jankovics Róbert, a HMDK elnöke gratulált Kelemen Hunornak, az RMDSZ első emberének a december 6-ai parlamenti választáson elért sikerekhez, a kemény és kitartó munka eredményeként az RMDSZ bejutott a romániai parlamentbe és ezzel biztosította a magyar érdekképviseletet. Az újabb kihívásokhoz az elkövetkező négy évben sok erőt, egészséget és jó munkát kívánt.