Kelemen Hunor: Az RMDSZ-nek meg kell ismételnie a jó választási eredményt

4

Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az erdélyi magyar közösség bizalmának köszönhetően az utóbbi 20 év legjobb választási eredményét érte el június 9-én, most az a legfontosabb, hogy a maratoni választási év második felében is meg tudja ismételni ezt az eredményt.

Az RMDSZ elnöke a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) kolozsvári ülésén csütörtökön megállapította: a szövetség az erdélyi magyarság egyetlen hiteles képviselője. Elmondta: az RMDSZ a magyar érdekképviselet eszköze, az erdélyi magyar közösség szervezője, amelynek az önkormányzati jelöltjeire az idei választásokon a (magyar pártokra adott) szavazatok jóval több mint 90 százaléka érkezett.

Kelemen szerint az RMDSZ győzelme az erdélyi magyar közösségnek a győzelme, amely bebizonyította: olyan erős és önálló közösség, amely felelősséget vállal a saját jövőjéért, a sorsáért, felelősséget vállal a szülőföldjéért. Leszögezte: a magyar közösséget nem lehet figyelmen kívül hagyni vagy megkerülni, amikor Brüsszelben vagy Bukarestben őt érintő döntést hoznak. Elmondta: az országos 6,5 százalékos szavazatarány és az európai parlamenti listára adott közel 580 ezer szavazat a romániai magyarság arányán felüli teljesítmény. Szerinte ennek egyebek mellett az a magyarázata, hogy az RMDSZ őszintén beszélt azokról az európai témákról, amelyeket a román pártok elhallgattak a kampányban.

„A polgárok azt akarják, hogy az Európai Unió közelebb legyen hozzájuk, egy olyan Európai Uniót akarnak, amely a polgárok és a közösségek kérdéseivel foglalkozik. Tehát mi egy europragmatikus álláspontot képviseltünk, ez szervesen következik abból, amit az elmúlt években, évtizedben mi vallottunk, hogy a pragmatikus transzszilvanizmusnak mindig a közösség problémáiból kell kiindulnia” – magyarázta az RMDSZ elnöke.

Felidézte: június 9-én a közösségi bizalom növelte az RMDSZ polgármestereinek és önkormányzati képviselőinek számát. Ugyanakkor felhívta képviselőtársai figyelmét, hogy Romániában ez az év választási maraton.

„Bírni kell az iramot, államfőválasztásra készül az ország, majd télen, decemberben parlamenti választások lesznek. A következő félévben meg kell tudnunk ismételni azt az eredményt, amit június 9-én elértünk” – jelentette ki. Hozzátette, azért is kell jól szerepelnie az RMDSZ-nek a decemberi parlamenti választásokon, hogy ott legyen a bukaresti kormányban, és kormányzati eszközökkel segíthesse a magyar közösségeket és önkormányzatokat. Másik érvként azt hozta fel, hogy a következő időszakban egy egész évtizedet, akár több évtizedet meghatározó döntések születhetnek Romániában – ezek közül a közigazgatási átszervezés lehetőségét emelte ki. Szerinte azért is fontos az RMDSZ kormányzati jelenléte, hogy ellensúlyozza a Romániában megerősödött – együttesen a szavazók több mint 20 százalékának támogatását megszerző – szélsőséges magyarellenességet.
Mivel a koalíciós pártok között vita alakult ki arról, hogy előre hozzák-e és mikorra az idén esedékes államfőválasztást, az RMDSZ képviselő-testülete nem döntött a szövetség államelnökjelöltjének személyéről, csak arról, hogy az RMDSZ indít jelöltet. Kelemen Hunor szerint fontos, hogy az elnökválasztási kampányban a magyarok jelöltje a magyarok problémáiról beszéljen, és a román társadalom egésze számára fontos kérdésekre javasoljon megoldásokat.

Az SZKT-n felszólaló képviselők többsége jelezte, hogy Kelemen Hunort tartja a legalkalmasabb politikusnak arra, hogy a romániai magyar közösség jelöltje legyen az államelnöki választáson, a jelölt személyéről szóló formális döntést azonban az RMDSZ csak az elnökválasztás időpontjának ismeretében hozza meg.