Kelemen Hunor átadta államfőjelölti iratait

0
45

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke múlt szombaton benyújtotta az államfőjelölti iratait a bukaresti Központi Választási Irodához.

Az összegyűjtött közel 270 ezer támogató aláírás átadása után Kelemen Hunor úgy vélte: a jelölteknek víziókat, bátor terveket kell bemutatniuk, amelyek kivezetik az országot a középszerűségből. Nyomatékosította: a választási kampánynak túl kell mutatnia az elnök alkotmányos feladatain, mert mindenki számára modellértékű az, amit az elnök mond, ahogyan az elnök reagál. Ezért a kampány során elsősorban a jövőről, a jelöltek jövőképéről kellene beszélni.

„Kell beszélni az oktatásról, az infrastruktúráról, a munkahelyekről, a környezetről, mert mi is egy jobb Romániát szeretnénk. Egy igaz jogállamot” – jelentette ki az elnökjelölt.

Kelemen Hunor arra is kitért, hogy azért választotta kampányának a Respekt jelszót, mert az emberek tiszteletet várnak az állam intézményeitől. „Az államnak tiszteletben kell tartani az állampolgárait, és akkor az állampolgárok is tisztelni fogják az államot. Ha van tisztelet, a bizalom is kialakul” – fogalmazott Kelemen Hunor.
Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: reményei szerint a parlamenti ellenzék már a jövő héten benyújtja a parlamentben a bizalmatlansági indítványt, és megbuktatja Viorica Dancila szociáldemokrata kormányát. Hozzátette: az RMDSZ megszavazza a bizalmatlansági indítványt, de nem számol azzal, hogy kormányra lépjen.
A román törvények értelmében azok a jelöltek mérkőzhetnek meg az elnökválasztáson, akik több mint 200 ezer támogató aláírást gyűjtenek össze. Romániában november 10-én tartják az elnökválasztás első fordulóját. Ha egyik jelölt sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, november 24-én második fordulót is rendeznek a két legjobban szereplő jelölt részvételével.