Kávé mellett, magyarul…

84

Az eszéki magyar iskolaközpontban működő nyelviskola keretében „magyar kávézó” nyílt Eszéken, melynek célja, hogy társalgási lehetőséget biztosítson mindazok számára, akik gyakorolnák a magyar nyelvet.

A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban a 2004-től 2008-ig tartó időszakban már voltak magyarnyelv-tanfolyamok. 2018 óta ismét működtetnek tanfolyamokat a magyarul tanulni vágyók számára. Az évi két alkalommal különböző szinteken induló kurzusok rendszerét néhány hónapja a „magyar kávézó” elnevezésű program is kiegészíti, melynek az a célja, hogy társalgási lehetőséget biztosítson mindazok számára, akik gyakorolnák a magyart hétköznapjaikon.

– Alapvetően arra találtuk ki a kávézót, hogy a magyarul tanuló diákok – legyen szó tanfolyamra járókról, olyanokról, akik szintjének megfelelő kurzus épp nem indult, a bölcsészkar magyar szakján tanulókról – kicsit szabadabban gyakorolhassanak, más magyarul tanulókkal is megismerkedhessenek. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy az aktív tanulók kevésbé érdeklődnek, inkább azok a főleg eszékiek jönnek a programra, akik szeretnének magyarul társalogni, megőriznék a nyelvet, de ehhez nincs megfelelő társaságuk. Így a hagyományos nyelvtanítás helyett inkább a közösségszervezés felé szeretnénk elmozdítani a kezdeményezést – nyilatkozta lapunknak Siklósi Beáta, a magyar kávézó egyik szervezője.

Ferenczy Nikolett, a kávézó vezetésében részt vevő másik oktató úgy nyilatkozott programjukról, nagyon jó fejleménynek tartják, hogy több generáció is találkozik ezeken a beszélgetéseken, így egyes témák egészen más megvilágításba kerülnek. A visszajelzések szerint ez üdítő tapasztalat.

– A cél tehát, hogy szabad keretek között, finom kávé mellett tudjunk egy jót beszélgetni magyarul – mondta Ferenczy Nikolett.

A magyar kávézóra havonta egyszer, előre kijelölt időpontban kerül sor az eszéki The Kavana kávézóban. Az aktuálisan következő időpontról az eszéki magyar iskolaközpont (PKCM-HMOMK) Facebook-oldalán lehet tájékozódni.