A kárpátaljai magyarság megsegítését célzó gazdaságfejlesztési támogatásról írtak alá megállapodást

573
LATHATAR-karpatalja_gazdasagfejlesztes

A kárpátaljai magyarság gazdasági megerősítését célzó, közel 30 milliárd forintos gazdaságfejlesztési támogatási program idei beindításáról írt alá együttműködési megállapodást Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője csütörtökön Beregszászon.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott aláírási ünnepségen Magyar Levente hangsúlyozta: a magyar nemzet egésze felívelő időszakát éli, nap mint tapasztalhatók szellemi-anyagi gyarapodásának a jelei. „Mindenki láthatja, milyen mély folyamatok játszódnak Magyarországon, kiterjedve a Kárpát-medence egészére, ami pozitív és biztató jövőképet rajzol ki. Ugyanakkor tudatában kell lennünk, hogy ennek a felívelésnek nem minden nemzetrész egyformán részese: Kárpátaljával – mint az elmúlt generációk során oly sokszor – most is mostohán bánik a történelem, ezért nagyon sok nehézséggel, kihívással kell megküzdeniük azoknak, akik magyarként akarnak megmaradni, boldogulni a szülőföldjükön. De ez a sors az évtizedek alatt a Kárpát-medence legéletrevalóbb, legszívósabb, lelki erényekben talán leggazdagabb közösségét teremtette meg” – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte: a kárpátaljai magyarság megmaradásának fontos feltétele, hogy a munkakészség mellett meglegyenek a megfelelő munkaeszközei is. E felismerésből fakad a magyar kormány azon döntése, hogy minden korábbinál jelentősebb gazdaságfejlesztési programot indít Kárpátalján, hogy támogatáshoz, hitellehetőséghez juttassa azokat a gazdákat, vállalkozókat, vállalatokat, akik és amelyek biztosítják a gazdasági alapokat ennek a nemzetrésznek a megmaradásához.

„Hiszem azt, hogy ez a közös erőfeszítésre épülő gazdaságfejlesztési program alapjaiban fogja megváltoztatni a kárpátaljai magyar közösség kilátásait és megtartó gazdasági erejét” – mondta Magyar Levente.

Brenzovics László kijelentette: a program beindításával a magyar kormány ismét tanújelét adta annak, hogy nem engedi el a kárpátaljai magyarság kezét a mostani rendkívül nehéz helyzetben, és támogatja abban, hogy a közösség meg tudjon maradni szülőföldjén. Ezt egy soha nem látott mértékű gazdaságfejlesztési programmal teszi, amelynek a lebonyolításával a KMKSZ-t bízta meg – mondta. Hozzáfűzte, ez a támogatás az egész kárpátaljai magyarságnak szól, s a magyar kormány, a magyar társdalom bízik abban, hogy képesek egy ilyen program megvalósítására, és a kárpátaljai magyarságba érdemes befektetni, mert meg tud maradni közösségként a szülőföldjén.