Kárpátalja: megtartották a Magyarok Kenyere záróprogramját

0
56
Péter Valentina, Herczegh Anita és Hugyik Imre

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett program idei zárásaként múlt pénteken a kárpátaljai Nagydobronyban tartott adományozó ünnepségen Herczegh Anita, a magyar köztársasági elnök felesége és a program fővédnöke, valamint Jakab István és Győrffy Balázs, a két szervezet vezetői adtak át adományokat.

Idén minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva, immáron kilencedszer indult útjára a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program. Ennek keretében 791 tonna búza gyűlt össze, összesen mintegy 5700 magyar gazda – 3551 Magyarországon és 2117 határon túl – felajánlása révén.

– A HMDK Gazdaköre is évek óta részt vesz a programban, melynek keretében idén 3100 kilogramm búzát gyűjtöttünk össze. Ennek egy részéből lisztet őröltettünk, amelyet magyar tannyelvű iskoláink és többgyermekes magyar családok között osztottunk szét – mondta Péter Valentina horvátországi falugazdász, aki Hugyik Imre Gazdakör-elnökségi taggal együtt részt vett a kárpátaljai zárórendezvényen.

Az adományozó ünnepséget követően szakmai konferenciára és a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának plenáris ülésére is sor került.