Kárpát-medencei magyar találkozó várdaróci résztvevőkkel

0
348

Idén már 12. alkalommal tartották meg a Kárpát-medencei magyarok találkozóját Maglódon, amelyen több éve rendszeresen a várdaróciak is részt vesznek.

A Budapest melletti Maglódon 2002-ben alapították meg a Maglódi Polgári Kört, amely többek között a nemzeti hagyományok, értékek ápolása, a magyarság összetartozásának erősítése terén tevékenykedik.

Pár évvel ezelőtt a Kör tagjai bejárták a történelmi Magyarország elcsatolt területeit, és több egyesülettel, településsel alakítottak ki baráti kapcsolatot. Ezek további ápolása, erősítése céljából rendezték meg 12 évvel ezelőtt a Kárpát-medencei magyar találkozót, amelynek a gasztronómiai hagyományok bemutatása mellett a magyarság összefogása a célja, és amely mára az együvé tartozás jelképe lett. A rendezvényen már évek óta a várdaróciak is részt vesznek.

– Több éve jó kapcsolatot ápolunk a maglódiakkal, és rendszeresen eljárunk egymás rendezvényeire. A maglódi rendezvény egyik része a hagyományos disznótor is, melynek során mindenki a maga tájegységére jellemző ételeket készít, mi ezúttal kolbászt készítettünk 140 kiló húsból, ami az utolsó darabig el is fogyott. Ételünkre azért is sokan voltak kíváncsiak, mert egyedül mi használtunk fűszerpaprikát – mondta Micheli Zsolt, a Várdaróc Kultúregyesület elnöke, aki hozzátette azt is, hogy Maglódon újra megtapasztalhatták és átélhették az együvé tartozás örömét is. A kapcsolat folytatódik, legközelebb júniusban egy focitorna alkalmából látogatnak majd Maglódra.

A háromnapos rendezvény során a szervezők gazdag kultúrműsorral is készültek, többek között fellépett az Ismerős Arcok zenekar és a maglódi Kacamajka néptáncegyüttes is.