Kárpát-medencei magyar találkozó várdaróci résztvevőkkel

101

Idén már 17. alkalommal tartották meg a Kárpát-medencei magyar találkozót Maglódon, amelynek célja az ősök előtti tisztelgésen túl a Kárpát-medencei magyarság összefogásának erősítése, a magyar kultúra, a magyar hagyományok ápolása. A rendezvényen több éve részt vesznek a várdaróciak is.

A Budapest melletti Maglódon 2002-ben alapították meg a Maglódi Polgári Kört, amely többek között a nemzeti hagyományok, értékek ápolása, a magyarság összetartozásának erősítése terén tevékenykedik.

A Kör tagjai közel két évtizeddel ezelőtt több egyesülettel, településsel alakítottak ki baráti kapcsolatot. Ezek további ápolása, erősítése céljából rendezte meg 17 évvel ezelőtt először a Kárpát-medencei magyar találkozót Maglód Város Önkormányzata, a Maglódi Polgári Kör és a MagHáz, amelynek a gasztronómiai hagyományok bemutatása mellett a magyarság összefogása a célja, és amely mára az együvé tartozás jelképe lett. A rendezvényen már évek óta részt vesznek a várdaróciak is.

A háromnapos találkozó múlt pénteken este a maglódi művelődési házban most is egy kultúrműsorral kezdődött, másnap pedig a disznótoros hagyományőrző gasztronómiai programokkal folytatódott – a Kárpát-medence minden régiója képviseltette magát, a résztvevők hagyományos ételeikből adtak ízelítőt.

A várdaróciak feladata idén is a kolbászkészítés volt, a finom húskészítmény az esti vacsora egyik fogását képezte, de egész nap kóstolhattak a MagHáz udvarán, amelynek minden szegletében valamilyen ízletes étel készült.

– Nagyon örülünk, hogy részesei lehetünk ennek a rendezvénynek, ahol nagyszerű barátokra tettünk szert, mert természetesen az ételkészítés és -kóstolás mellett a legfontosabb cél egymás kölcsönös megismerése, a kapcsolattartás – mondta Micheli Zsolt, a várdaróci csapat vezetője.

Vasárnap istentisztelettel, majd egy közös ebéddel zárult a programokban gazdag hétvége.