Kárpát-medencei magyar iskolatalálkozó Laskón

1348

A 2000 óta megrendezett Kárpát-medencei Magyar Iskolatalálkozó elnevezésű programnak harmadik alkalommal volt házigazdája a laskói általános iskola a múlt héten. A nagyszabású rendezvényre öt régióból, iskolából több mint 50 vendég érkezett. A találkozó célja, hogy a különböző országokban élő magyar gyerekek barátkozzanak, megismerjék egymást és tanuljanak egymástól, valamint hogy betekintést nyerjenek a különböző országokban élő emberek szokásaiba, mindennapjaiba.

A Kárpát-medencei iskolatalálkozót a piliscsabai Ward Mária Iskola indította 2000-ben. A vajdasági Bácskertes, a kárpátaljai Aklihegy, az erdélyi Etéd és a felvidéki Révkomárom mellett a drávaszögi Laskón, Várdarócon és Kopácson működő Laskói Általános Iskola is tagja a programnak, amely az idei háromnapos találkozó házigazdája volt.

A találkozó résztvevői az általános iskolák felső tagozatos diákjai, akik számára ezek az alkalmak kiválóak az ismerkedésre, így a program mindjárt ezzel is kezdődött. Az iskola nagytermében minden résztvevő bemutatta régióját.

Mocsáry Dezső piliscsabai tanár, a program kezdeményezője és szervezője az ismerkedést követően úgy nyilatkozott lapunknak, a találkozóknak az a célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a Kárpát-medencei régiók fiataljait, tudatosítva bennük az egy nemzethez való tartozást.

A laskói iskola mozgalmas és változatos programot állított össze a vendégdiákok és kísérőtanáraik számára. Többek között jártak Eszéken, Vukováron, megismerkedtek a Drávaszög nevezetességeivel, a Kopácsi-rétben pedig hajókiránduláson vettek részt.

– A találkozóra 18. alkalommal került sor. Az emberi életben a 18 a teljes nagykorúság elérésének az ideje, egy ilyen rendezvény esetében viszont annyit jelent, hogy komoly összefogással ebben a rohanó világban is lehetséges időtálló eseményeket produkálni. Olyan eseményeket, amelyeknek a célja a kulturális értékek átmentése, a történelmi, néprajzi, művészeti, földrajzi és egyéb ismeretek bővítése, anyanyelvünk ápolása, egymás megismerése, baráti kapcsolatok kialakítása és erősítése mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. Hiszen gondoljunk csak bele: azok a gyerekek, akik 18 évvel ezelőtt hetedikesek, nyolcadikosok voltak, ma felnőtt, harminc-egynéhány évesek, és akár mindennapi munkájukban, akár a magánéletben valamilyen módon biztosan kamatoztatni tudják a találkozók alkalmával szerzett tapasztalatokat – mondta Kovacsevity Anna, a laskói iskola igazgatónője. Hozzátette, a rendezvényt a környéken élő családok, magánszemélyek támogatták, segítségük nélkül a laskói iskola nem lehetett volna méltó házigazdája a találkozónak.

A rendezvény gálaműsorral zárult a várdaróci kultúrotthonban, ahol mindegyik iskola diákjai bemutatkoztak. A gálaműsor vendége volt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is, aki a HMDK által megjelentetett kiadványokból adott át egy-egy csomagot az iskolák képviselőinek.

A szervezők úgy érzik, sikerült a rendezvény célját megvalósítaniuk, és ezért az iskolák képviselői a folytatásra szavaznak. Mivel a soron következő találkozót Erdélyben rendezik meg, az esemény zárásaként a laskói intézmény igazgatója az etédieknek nyújtotta át a találkozó jelképének számító vándorzászlót.