Kárpát-medencei magyar iskolatalálkozó az erdélyi Etéden

263
09-iskolatallkoz

Etéd – A XIII. Kárpát-medencei Magyar Iskolatalálkozó keretében május 23–27. között kárpátaljai, felvidéki, vajdasági, anyaországi és természetesen a hazai tanulók és nevelőik találkoztak az erdélyi Etéden.

A piliscsabai Ward Mária Iskola 2000-ben hívta életre a Kárpát-medencei iskolatalálkozókat, amelyben hat ország magyar általános iskolái vesznek részt. Bécskertes, Piliscsaba, Komárom, Aklihegy és a házigazda Etéd mellett a horvátországi Laskói Általános Iskola is tagja a programnak, ők tavaly házigazdái voltak a találkozónak. A rendezvény célja, hogy a különböző országokban élő magyar gyerekek barátkozzanak, megismerjék egymást, és betekintést nyerjenek a különféle országok szokásaiba, megismerjék a vendéglátó vidék nevezetességeit.

A diákok etédi családoknál voltak elszállásolva.

 

Kirándulások, vetélkedők

A házigazdák igencsak színes programokkal készültek. Az érkezés utáni napon nyitóünnepségre került sor az iskolában, majd pedig kirándulásra indultak, hogy a vendégeknek megmutassák a környéket. Ezt követően a vendég tanulócsapatok mutatkoztak be, irodalmi-történelmi vetélkedőn, majd népdalversenyen vettek részt.

– A program keretében részt vettünk a csíksomlyói zarándokúton, ami nagyon tetszett a gyerekeknek. Az iskolatalálkozó amúgy is népszerű diákjaink körében, a házigazdák pedig nagy szeretettel fogadtak bennünket – tudtam meg Kettős Zsuzsannától, a laskói iskola zenetanárnőjétől, az egyik kísérőtől.

A találkozó hagyományosan gálaműsorral zárult, a csoportok népitáncoltak és énekeltek, majd táncmulatságon búcsúztak el egymástól a házigazdák és a vendégek.