Kárpát-medencei magyar iskolatalálkozó a Felvidéken

54

A révkomáromi (Szlovákia) Marianum Egyházi Iskolaközpont volt a házigazdája a 22. Kárpát-medencei Magyar Iskolatalálkozónak, amelyben kezdetektől fogva részt vesz a Laskói Általános Iskola is. Az idei találkozóra is ellátogatott felső tagozatos diákcsoportjával.

A Kárpát-medencei Magyar Iskolatalálkozó célja, hogy a különböző országokban élő magyar gyerekek barátkozzanak, megismerjék egymást és tanuljanak egymástól, valamint hogy betekintést nyerjenek a különböző országokban élő emberek szokásaiba, mindennapjaiba.

A találkozót a piliscsabai Ward Mária Iskola indította el 2000-ben. A felvidéki Révkomárom, a vajdasági Bácskertes, a kárpátaljai Aklihegy és az erdélyi Etéd mellett a drávaszögi Laskón, Várdarócon és Kopácson működő Laskói Általános Iskola is tagja a programnak.

A találkozó résztvevői az általános iskolák felső tagozatos diákjai, akik számára ezek az alkalmak kiválóak az ismerkedésre és a nemzeti identitás erősítésére is.

A koronavírus-járvány sújtotta években elmaradtak a találkozók, így az idei volt sorrendben a 22. a felvidéki (Szlovákia) Révkomáromban. A Laskói Általános Iskolából hét (6. és 8. osztályos) diák látogatott el a programra Kriják Diána tanárnő kíséretében.

– A csoportok egy-egy rövid előadással mutatkoznak be minden találkozón. A mi diákjaink ezúttal egy modern színdarabot adtak elő, melynek témája az iskola mindennapi élete volt – nyilatkozta lapunknak Kriják Diána.

A gyerekeket ezúttal is családoknál szállásolták el, mindenki nagyon jól érezte magát. Hagyományőrző, kulturális és sportprogramokon vehettek részt, valamint megnézték a vidék nevezetességeit is.