Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

595
Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) országos elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke (b-j) a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítás megnyitója után Hajdúszoboszlón. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Megnyílt az első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megrendezett Kárpát-medencei gazdasági konferencia és kiállítás csütörtökön Hajdúszoboszlón.

Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára megnyitójában kiemelte: a rendszerváltás óta sokan sokat tettek annak érdekében, hogy a kárpát-medencei magyarság gazdasági értelemben is erősödjön, de senki nem tett annyit, mint az utóbbi egy évben a magyar kormány.

A kormány által biztosított mintegy 150 milliárd forintból soha nem látott léptékű fejlesztések valósulnak meg a délvidék legdélebbi pontjától a kárpátaljai hágókig, Kézdivásárhelytől Pozsonyig – tette hozzá Magyar Levente.

Az államtitkár a magyarként való megmaradás egyik legfontosabb feltételének nevezte, hogy “legyen egzisztenciális, anyagi értelemben is megalapozott a kisebbségi lét, (…) és meg tudjuk haladni azt a súlyos kihívást, amely az elvándorlás formájában sújtja a határon túli területeket”.

Magyar Levente nemzetpolitikai értelemben az áttörés évének nevezte 2017-et, amikor is a Magyar Nemzeti Kereskedőház és különféle helyi alapítványok hálózatán keresztül komoly forrásokat juttatnak a magyar vállalkozók megerősítésére.

Hozzátette: végre előre tudnak lépni azok a gazdák, családok, vállalkozók, akik évtizedeken keresztül háttérbe szorultak, kevesebb lehetőségük volt az érvényesülésre, mint a többségi nemzet tagjainak. Most a kisebbség kerül kedvezőbb helyzetbe, amire száz éve nem volt példa – jegyezte meg.

Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkára az európai uniós forrásokról és az Interreg pályázatokról, Nikoletti Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdasági kapcsolatokért és fenntartható gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára az egyéb igénybe vehető forrásokról és pénzügyi lehetőségekről tájékoztatta a tanácskozás résztvevőit.

Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója elmondta: 22 határon túli irodájukban, mint kihelyezett hídfőállásokon igyekeznek elérni és segíteni az ottani magyar vállalkozókat.

A konferenciára és kiállításra kétszáz határon túli magyar vállalkozó és csaknem ugyanennyi kiállító érkezett Hajdúszoboszlóra. Ott voltak a rendezvényen a határon túli magyar szervezetek vezetői, mások mellett Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ elnöke), Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke, és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke és Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke.