Kárpát-medencei focitorna Székelyföldön, horvátországi magyar játékosokkal

0
191
A Délvidék csapatát erősítő horvátországi magyar futtballisták Kövér Lászlóval, a magyar Országgyűlés elnökével

A hétvégén ismét Kárpát-medencei focitornát tartottak a székelyföldi Csíkszentdomokoson. A tornán a délvidéki csapat keretében horvátországi magyar játékosok is pályára léptek.

Csíkszentdomokoson nagy hagyománya van a labdarúgásnak.  Már idestova 20 éve rendszeresen megszervezik a magyar Országgyűlés, a székelyföldi önkormányzati képviselők és a moldvai csángómagyarok csapatainak mérkőzéseit, mely minden alkalommal nagyon jó hangulatban zajlik. Idén a minibajnokságot kibővítették az egész Kárpát-medencére, így ezúttal hét ország hat csapata mérte össze erejét a csíkszentdomokosi focipályán. A futballtorna az évek során a nemzeti összetartozás jelképévé is vált, mely így most kiteljesedett.

A délvidéki csapat

A barátságos mérkőzéseken nem az eredmény volt a lényeg, hanem a felhőtlen baráti játék a nemzeti összetartozás jegyében. A tornára a Délvidék is nevezett egy csapatot, melynek tagjai vajdasági, horvátországi és szlovéniai magyarok voltak. Közösségünk soraiból Fehér Tibor és a Várdaróc FC két játékosa, Kuruc Róbert és Makovec Denisz lépett pályára délvidéki színekben.

- Reklám -
Horvátországi magyar játékosok Zsemberi Jánossal (baloldalt), a vajdasági Topolya FC tulajdonosával

– Fontosnak tartom, hogy mi, horvátországi magyarok is részesei legyünk az olyan, nemzeti összetartozást erősítő kezdeményezéseknek, mint amilyen ez a focitorna volt. A sport mindig is összekötötte az embereket, így van ez most is, ezért bízom benne, hogy még sok hasonló eseményen vehetünk majd részt a jövőben – mondta Andócsi János, a HMDK alelnöke, a délvidéki csapat horvátországi koordinátora.

A sporteseményen – mások mellett – jelen volt Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, dr. Zsigmond Barna Pál magyar országgyűlési képviselő, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Az eseményt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Sport Szakosztálya szervezte.