Kárpát-medencei fiatal politikusok kerekasztal-tanácskozása Erdélyben

0
35

Érdemes fiatalon közösségben dolgozni. Ezt viszont csak céltudatosan, elhivatottan és kitartó munkával érdemes tenni, mert minden közösség megtanít valamire – vallják azok a Kárpát-medencei fiatal politikusok, akik szombaton a székelyföldi SIC Feszten beszéltek trendekről, lehetőségekről és sikerekről. Közösségünk képviseletében Hordósi Dániel, a HMDK elnökségi tagja vett részt a tanácskozáson.

Az Erdélyben, az RMDSZ ifjúsági szárnyaként működő Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) minden évben megrendezi a Sic Fesztet a Sepsiszentgyörgy közelében fekvő Sugásfürdőn.

A háromnapos rendezvényen a könnyűzenei produkciók mellett családi napot és ismeretterjesztő előadásokat is tartanak. Az egyik ilyen előadás keretében Kárpát-medencei fiatal politikusok beszéltek saját tapasztalataikról és arról, hogy miért érdemes az ifjúságot érintő problémákkal foglalkozni. A beszélgetést a házigazda, Olteán Csongor, a MIÉRT elnöke moderálta, aki Böröcz Lászlót, a Fidelitas elnökét, Veres Mártont, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnökét, Brassai Hunort, az Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági szervezete, a Minta elnökét és Hordósi Dánielt, a HMDK elnökségi tagját kérdezte.

A beszélgetés során azt boncolgatták, hogy miként lehet felvenni a harcot az asszimilációval a különböző régiókban, valamint hogy hogyan lehet a fiatalokat megszólítani. Ezen túl az érdeklődők azt is megtudták, hogy miért kezd valaki úgymond az ifjúsággal és közélettel foglalkozni, és mi az, ami összeköti a fiatalokat, éljenek azok a világ bármely pontján. Régiónk képviseletében Hordósi Dániel elmondta, ő már kiskorában eldöntötte, hogy közéleti kérdésekkel szeretne foglalkozni, és hogy szerinte az asszimiláció kérdése otthon dől el.

– Nagyon örültem a MIÉRT meghívásának, hiszen mindig öröm egy ilyen erős külhoni magyar közösségbe jönni, egy olyan rendezvényen részt venni, amelyen ilyen sok magyar fiatal vesz részt. Úgy vélem, hogy minden horvátországi magyarnak egyszer el kellene látogatnia erre a vidékre, hogy példát vegyünk az itteni magyarságról – mondta Hordósi Dániel a rendezvényen.

A Sic Feszten a Hegyalja Ifjúsági Egyesület tagjai is részt vettek, akik szintén pozitív tapasztalatokkal tértek haza.