Karanténba szorult oktatás

0
221

A koronavírus-járvány terjedését egyre erőteljesebb lépésekkel próbálják kordában tartani. Ideiglenesen bezárták a tanintézményeket is, helyette bevezették a távoktatást, ami változást hoz a tanárok, diákok és szülők hétköznapjaiba is. A rendszer működőképességéről kérdeztünk igazgatót, tanárt, tanulót.

A koronavírus-járvány lassítása céljából március 16-ától először egy hónapra bezárták az iskolákat és az óvodákat. Az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára a horvát közszolgálati televízió (HRT) közvetíti a tananyagot, míg a felső tagozatosok, a középiskolások és a felsőoktatási intézmények diákjai távoktatásban részesülnek, úgynevezett virtuális osztálytermeken keresztül. Ez alól nem képeznek kivételt magyar tannyelvű oktatási intézményeink sem.

A laskói iskola minden diákja számára elérhetővé tette az online rendszert

Kovačević Anna, a laskói általános iskola igazgatónője lapunknak nyilatkozva elmondta, múlt hét elejétől intézményükben is beindult a távoktatás.

– Létrehoztuk a virtuális osztályokat, segítettünk azokon a gyerekeken, ahol az online tanulás feltétele nem volt adott, például eszközt biztosítottunk azok számára, akik nem rendelkeztek telefonnal, táblagéppel, így elmondhatom, hogy minden diákunk részt tud venni a távoktatásban – mondta Kovačević Anna.

Az alsó tagozatosok esetében a távoktatás Laskón is a köztévé által közvetített tanórák követésében merül ki. Ezen kívül a tanárok különféle telefonos és online rendszereken, közösségi hálón keresztül küldik az anyagot és várják a diákok házi feladatait írásos dokumentum, vagy akár fénykép formájában. Beindították az ún. virtuális tanterem-rendszert is, melyen keresztül az intézmény tanárai, diákjai kapcsolatban állnak egymással.

– A pedagógusok otthonról dolgoznak, a gyerekek sem panaszkodnak az otthonról való tanulásra, így eddig működőképesnek mondható a rendszer. Úgy vélem, mindannyiunknak szükséges tartanunk magunkat az ideiglenes szabályokhoz, hiszen a járvány nem gyerekjáték, még ha egyelőre nehezen is fogjuk fel, ami körülöttünk és velünk történik – nyilatkozta lapunknak Kovačević Anna igazgatónő.

A személyes kapcsolat hiányzik a távoktatásból

Dobó Klárától, a Vörösmarti Általános Iskola csúzai tagozatának tanítónőjétől megtudtuk, az alsós tagozat számára a Viber telefonos csoporton keresztül folyik az oktatás.

– A feladatokat a szülő telefonjára küldjük, aki, miután a gyerek papíron megoldotta, lefényképezi, és visszaküldi a kész munkákat. Mi pedig visszajelzünk nekik, de csak írásbeli értékelést kapnak, számbeli osztályzatot nem adunk a házi feladatra – mondta a tanítónő.

Hozzátette, a néhány napos tapasztalat azt mutatja, hogy a szülők megértően viszonyulnak ehhez a rendszerhez, technikai nehézségek sincsenek. Viszont – jegyezte meg – a személyes kapcsolat hiányzik az oktatásból, ezért bízik benne, hogy mihamarabb visszaáll a rend.

A felsőoktatásban nem most kezdték a távoktatást

Az egyetemi oktatásban könnyebben alkalmazkodtak az online rendszerhez, állíja Lehocki Samardžić Anna, az eszéki bölcsészkar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének vezetője. Amikor telefonon hívtam, épp órát tartott a „virtuális tantermen” keresztül, melyet kari szinten hoztak létre a tanárok és hallgatók részére.

– Ahogy a híradóban hallom, az általános és középiskolai oktatásban gondok akadtak az online rendszerrel. Nálunk nem jelentkeztek problémák, rendesen tudunk órákat tartani. Ennek talán az lehet az oka, hogy a felsőoktatásban már régóta jelen van ez a fajta munka, a levelezős hallgatókkal így dolgozunk. A távoktatásban egy teljes informatikai „stáb” van a tanárok segítségére – mondta a tanszékvezető.

Hozzátette, követik a híreket, figyelik az e-maileket, hogy naprakészek legyenek a változásokat illetően, igyekeznek kihozni a legjobbat a kényszerhelyzetből.

Megkérdeztünk egy egyetemistát is a helyzettel kapcsolatban. Pálinkás Júlia második éve az eszéki egyetem matematika-számítástechnika szakos hallgatója.

– A tananyag nagy részét az interneten kapjuk, nekem mégis hiányoznak az előadások, főleg a nehezebb tárgyakból, mert így a tananyag megértése több időt igényel – mondta Júlia, hozzátéve, működőképesnek találja az online rendszert.