Karácsonyi ünnepségek

308
10-ujbezdan1

Baranya, Szlavónia – December 19-én, vasárnap több településen is rendeztek (elő)karácsonyi és Télapó-ünnepségeket, csomagosztást. Újbezdánban a kórus adott alkalmi műsort, Kiskőszegen egy kézműves foglalkozás után érkezett meg a rőt szakállú, Szentlászlón a falu apraja és nagyja is részt vett a műsorban, Várdarócon pedig egy zenés gyerekszínház műsora után érkeztek meg a Télapók.

Újbezdán

Vasárnap került sor az újbezdáni kultúregyesület által szervezett hagyományos karácsonyi ünnepségre. A rendezvényen részt vett a szó szoros értelmében a falu apraja-nagyja. Az előző évektől eltérően az idei ünnepségre a kórus fennállásának 30. évfordulója alkalmából külön meghívókat kaptak mindazok, akik az elmúlt három évtized bármelyik időszakában részt vettek a kórus munkájában.

A közönség először az egyesület kórusa és zenei csoportja által nemrég Prágában is bemutatott alkalmi koreográfiát láthatta, őket az újbezdáni ifjúsági hagyományőrző egyesület táncosainak fellépése követte.

Majd a kórus karácsonyi énekekkel kedveskedett és kívánt kellemes ünnepeket az egybegyűlteknek. Végül pedig a gyerekek nagy örömére a Télapó is megérkezett, aki ráadásul csomagokat is osztogatott.

Az esemény a finom sütemények melletti kellemes beszélgetéssel zárult.

Kiskőszeg

10-kiskoszegA kiskőszegi gyerekek idén is az advent két vasárnapján kézműves foglalkozásokon vehettek részt, ahol többek között karácsonyi képeslapokat, karácsonyfadíszeket készítettek. Vasárnap pedig személyesen is találkozhattak a Télapóval. Nagy volt ám az öröm, amikor az piros ruhában, fehér szakállal, nagy puttonnyal és sok-sok finomsággal megérkezett.

A helyi HMDK-alapszervezet ezúttal hatvannál is több csomagot osztott szét. A szervezet elnöke, Virág Tibor elmondta, hogy a jövőben is szerveznek hasonló összejöveteleket, és ha csak tehetik, ajándékokkal kedveskednek a gyerekeknek.

Szentlászló

A szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület, a nyugdíjasok klubja, az iskolások és az óvodások egy igazán színvonalas karácsonyi műsort hoztak tető alá.

A menyecske tánccsoport karácsonyi hagyományokat mutatott be, a nyugdíjasok alkalmi éneket adtak elő, a kultúregyesület táncosai új és régi koreográfiákkal is a színpadra léptek, de az iskolások és az óvodások is külön műsorral készültek. Majd – karácsonyi műsor lévén – a rőt szakállú télapó is megérkezett, aki puttonyából cukorkát és csokoládét osztott szét a gyerekek között.

– Idén végre fűtött helyiségben tarthattuk a karácsonyi és egyben idényzáró műsorunkat, mert elkészült a központi fűtés, amelyre a HMDK 50 ezer kúnát pályázott meg számunkra – mondta Lápis János, az egyesület elnöke.

Várdaróc

10-vardarc

A várdaróci Helyi Választmány és az Önkéntes Tűzoltóegylet minden évben megajándékozza a település 12 év alatti gyerekekeit – így volt ez advent utolsó vasárnapján is, amikor közel száz csomagot osztottak szét.
December 19-én, vasárnap délután a várdaróci kultúrotthonban először a pécsi Hangoló műsorát nézhették meg a gyerekek, a bátrabbak pedig közre is működhettek a zenés darabban, amelynek a végén egy alkalmi kórus is összeállt egy dal erejéig, így próbálták előcsalogatni a Télapókat – mert idén ketten jöttek -, hogy gyorsabban kioszthassák a sok ajándékot.

A vasárnapi ünnepségek láthatólag nagyon sok gyereknek és szülőnek okoztak igazi örömet.