Kapcsolat létesült a kiskőszegi és a mezőörsi iskola között

195

A kiskőszegi/batinai általános iskola a HMDK kiskőszegi alapszervezetével együttműködve vendégül látta a mezőörsi (Magyarország) Magyar Műhely Általános Művelődési Központ diákjait és tanárait.

A találkozóra június 11-én, a Darázsi Általános Iskola kiskőszegi tagozati iskolájában került sor. Prakatur Golubov Krisztina, a darázsi iskola igazgatónője köszöntötte a vendégeket, majd a diákok mutatták be egymásnak iskolájukat, falujukat, lakhelyük közelebbi és távolabbi múltját prezentáció keretében. Az előadások és a beszélgetések közben számos hasonlóságot, közös pontot fedeztek fel, megbizonyosodhattak a történelmi, kulturális és nemzeti összetartozásukról a két, egymáshoz távol eső település diákjai, tanárai.

Mezőörs a Nyugat-Dunántúlon fekszik, Győr-Moson-Sopron vármegyében, közel háromszáz kilométerre Kiskőszegtől. Az idelátogató iskola, a Magyar Műhely Általános Művelődési Központ általános iskolát és gimnáziumot működtet, célja fiataljainak minőségi nevelése keresztény, nemzeti értékek mentén.

Az egyik közös pont a kiskőszegiek és a mezőörsiek között a hagyományápolás, pontosabban a magyar néptánc volt. A mezőörsi gyerekek bemutatták saját népviseletüket és koreográfiájukat, majd a kiskőszegi HMDK-alapszervezet Liliom gyermektánccsoportja adott ízelítőt tevékenységéből.

– Mindkét iskola, a tanárok és diákok számára is fontos a kapcsolatépítés, s a kapcsolatokon keresztül távolabbi helyek, valamint közös történelmünk megismerése. A találkozó során sokat megtudtunk Mezőörsről és Pannonhalmáról, vendégeink pedig meglepődtek, hogy mennyi magyar él ebben a térségben – nyilatkozta lapunknak Prakatur Golubov Krisztina

A Magyar Műhely Általános Művelődési Központ először a kiskőszegi HMDK-alapszervezetet kereste meg a magyar kormány támogatásával létrejött kapcsolatépítési projektjéhez, s a szervezet ajánlotta számukra a kiskőszegi általános iskolát, illetve közreműködött a szervezésben.

– Egyesületünk számára mindig fontos a kapcsolatépítés, főleg, ha a magyar kultúrán és hagyományápoláson van a hangsúly, nagy öröm számunkra, hogy közreműködhettünk a projekt megvalósulásában – nyilatkozta lapunknak Kubik Krisztina, az alapszervezet titkára.

A résztvevők bíznak benne, hogy a mezőörsiekkel való kapcsolat a jövőben is fennmarad, fejlődik.