Kalocsára kirándult a Rozmaring egyesület

76

A HMDK szentlászlói alapszervezete keretében működő Rozmaring egyesület tagjai hétvégén Kalocsára látogattak, hogy új fellépőruhákat rendeljenek, és hogy megnézzék a város nevezetességeit.

A szentlászlói Rozmaring egyesület idén ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját. A szervezet fő tevékenysége a népdaléneklés és hagyományőrzés. Saját rendezvényeiken kívül eleinte Szlavóniában és a Drávaszögben vendégszerepelt a kórusuk, majd kapcsolatokat hoztak létre magyarországi, vajdasági és tengermelléki egyesületekkel is. Besegítenek falujuk minden egyesületének a munkájába, az iskolai programokban is szerepet vállalnak, énekléssel, kézimunkák bemutatásával, lángos- és fánksütéssel. A kórus tagjai heti rendszerességgel gyűlnek össze énekelni, a Petőfi Sándor Kultúregyesület biztosított számukra helyiséget a művelődési házban.

A Rozmaring Egyesület tagjai hétvégén a magyarországi Kalocsára utaztak, elsődleges céljuk az volt, hogy kalocsai mintás fellépőingeket és -pólókat rendeljenek, amelyek egy helyi kézműves varrodában fognak elkészülni.

– A népművészet kedvelőiként mindig vonzott bennünket Kalocsa és környéke, a díszes kalocsai hímzésminta. Találkozni tudtunk ottani ismerőseinkkel is, akik a hagyományaikról meséltek nekünk, vendégfogadásukat dalcsokorral köszönte meg kórusunk. Megnéztük a város nevezetességeit, templomait, ellátogattunk többek között a kalocsai paprikamúzeumba is – nyilatkozta lapunknak Bocka Szilvia, az egyesület titkára. 

Útjukat a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósították meg. A tervek szerint januárra készülnek el az új felsőruhák, aminek mindannyian nagyon örülnek.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.