Kalásznap Vörösmarton

0
71

A vörösmarti Baranyai Júlia Magyar Kultúregyesület idén először tartott úgynevezett kalásznapot. A rendezvény, melynek legfőbb célja a magyar hagyományok felelevenítése volt, nagy sikert aratott, a szervezők elégedettek lehetnek.

Az aratás és általában a terménybetakarítás elődeink életében meghatározó jelentőségű volt, de a falvakban élők ma is fontosnak tartják. Ezt szem előtt tartva szervezték meg a vörösmartiak idén először Kalásznap elnevezésű rendezvényüket.

A vasárnap késő délután, a Katolikus-szurdokban lévő Čokot csárda udvarán megtartott esemény középpontjában a néptánc és az aratással foglalkozó irodalmi szövegek voltak.

- Reklám -

 A rendezvényt parlamenti képviselőnk, Jankovics Róbert nyitotta meg. Az ezt követő alkalmi műsor során elsőként a csúzai Csárdás népi táncegyüttes lépett színpadra, majd pedig a vörösmarti gyerekeké lett a pódium, akik szavalatukkal tették ünnepélyesebbé a rendezvényt. Az esemény utolsó fellépői a kiskőszegi HMDK-alapszervezet tánccsoportjai voltak: elsőként az egyesület legfiatalabb tagjai mutatták be népi táncaikat, őket a kiskőszegiek felnőtt csapata, a Kisasszonyok és Legények követték Duna menti táncaikkal. A rendezvény hivatalos része után a kórógyi Aranycsárdás együttes tagjai késő estig húzták a talpalávalót.

– A Kalásznapot eredetileg a nyárra terveztük, ám akkor a járványhelyzet miatt nem találtunk helyszínt. Szerencsére a Čokot csárda tulajdonosa kisegített bennünket azzal, hogy rendelkezésünkre bocsátotta telkét, így méltó körülmények közepette tarthattuk meg a rendezvényt, amiért nagyon hálásak vagyunk neki – mondta Midlinszki István, a Baranyai Júlia Magyar Kultúregyesület alelnöke, aki hozzátette, a rendezvénnyel az volt a céljuk, hogy felelevenítsék a betakarítással kapcsolatos néphagyományokat, amelyek magukban foglalják a termésért való hálaadást is, és nem utolsósorban azért, hogy legalább egy délután erejéig összehozzák a vörösmarti embereket.

A kalásznapon, melyet a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatott, részt vett Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is.