Kakašuteš u Vardarcu: istjerivanje zime po proljetnom vremenu

38

Ovogodišnji 22. Kakašuteš u Vardarcu odvijao se po lijepom vremenu i u zabavnoj atmosferi: mnoge ljude pokrenulo je događanje na otvorenom, kulturni program i natjecanje u kuhanju.

Od karnevalskog razdoblja bogatog balskom zabavom, dječjim programima i, naravno krafnama, oprostili smo se tijekom vikenda najvećim karnevalskim programom u našim krajevima Kakašutešom u Vardarcu, odnosno vrhuncem karnevala.

Ovogodišnji je bio 22. po redu, odnosno Vardarčani su nedugo nakon Domovinskog rata, početkom 2000. godina, u razdoblju nadanja nekim ljepšim povijesnim događanjima, oživjeli običaj istjerivanja zime i dočekivanja proljeća koji je nekada postojao u ovim južnim krajevima Baranje.

Uspjeh manifestacije je neosporan, te je i ove godine pokrenula široke mase ljudi: na Kakašutešu sudjelovali su domaćini i gosti, maškare i civili, djeca i odrasli.

-Kakašuteš najznačajnija je manifestacija naše udruge i sela, čija je organizacija golem posao, u kojem aktivno sudjeluju sva civilna društva naselja, od lovačkog društva preko nogometnog kluba do vatrogasaca, pa je tako ovaj kvalitetan program rezultat suradnje – izjavio je za naš list Žolt Micheli, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Vardarac.

Nedavno su dobili i povratne informacije o svojim aktivnostima – nastavlja – i ispunjava ga ponosom što je na Dan mađarske kulture, Zaklada za Mađare izvan matične države odala priznanje njihovoj udruzi za rad na očuvanju tradicije i stvaranju zajedništva.

Zahvala veseloj povorci, dobro raspoloženje stiglo je do svake osobe u selu

Sudionici su se okupili u središtu sela, a glazba i zveckanje karnevalskih rekvizita izdaleka je davalo do znanja da se ovdje nešto događa. Miris mekanih pokladnih krafni s pekmezom i šećerom u prahu dopirao je daleko od doma kulture u kojem su mještanke, kao i svake godine, neumorno ih pekle, ovoga puta napravljeno je više od dvije tisuće krafni u kojima su mogli uživati gotovo svi. Lokalno lovačko društvo goste je ponudilo paprikašem, a kod vatrogasnog doma kuhala se večera u velikom kotlu.

Bučnu povorku uz glazbu predvodili su Janoš Fica i Jožef Kiš na konjskim zapregama, prevozeći glazbenu skupinu Aranycsárdás iz Korođa i maškare koje su na zapregama ložile peć čiji gusti dim simbolično tjera zimu daleko. Prema narodnim običajima, naložena peć ujedno simbolizira i obiteljsku toplinu, dok čamac pruža sigurnost od poplava. Pokladnici odjeveni u pijetlove jahali su i na konjima, dok su drugi pijetlovi plesali oko žena, djevojaka i za uzvrat dobivali jaja. Tako su obišli sve ulice sela, odnijevši veselo pokladno raspoloženje i do najstarijih mještana koji već ne mogu došetati do središta sela.

Program oživljavanja običaja odvija se u središtu sela. Vrtićka i školska djeca, također odjevena u pjetliće, mogla su se okušati u tradicionalnim igrama. Odrasli su isprobavali svoje vještine u obaranju plišanog pijetla. Odabranoj djevojci stavili bi povez preko očiju i usmjerili je kamo da udari dugačkim štapom. Svatko je imao pravo na tri pokušaja. Nimalo lak zadatak ispunila je Lana Novački iz Kopačeva, koja bi se, prema narodnoj predaji, trebala udati još ove godine. Program na otvorenom završen je čardašem s brojnim sudionicima.

Pohvalu organizatorima izrazili su i Róbert Jankovics i János Magdó

Na početku kulturnog programa, Žolt Micheli pozdravio je goste među kojima su bili Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku, Pál Tabányi, gradonačelnik Maglóda, János Novreczky, načelnik naselja  Birján u Mađarskoj, pobratimljenog naselja Vardarca.

Kulturni program uvijek napuni gledateljstvom veliku salu Doma kulture. János Magdó je i napomenuo kako se čini da Vardarac nije samo naselje nogometa Mađara u Hrvatskoj, već je postalo i glavnim naseljem kulture.

Nakon generalnog konzula, i Róbert Jankovics je čestitao udruzi i mještanima sela na uspješnom radu. Rekao je kako živimo u vremenima u kojima pružanje potpore kulturi nije prioritet. Unatoč tome, zahvaljujući potporama hrvatske i mađarske vlade i djelovanju DZMH, zajednica Mađara u Hrvatskoj uspjela je ostati sposobna razvijati se. Infrastrukturni razvoj koji se dogodio u selu jasan je dokaz za to, a koji će se ove godine nastaviti najvećim građevinskim projektom naselja dosad: započet će izgradnja nogometne akademije u Vardarcu.

Nakon pozdravnih govora, nastupili su izvođači. Prvi nastup dječje plesne skupine Kulturno-umjetničkog društva Vardarac bio je 2020. godine na Kakašutešu. Uspješno su prebrodili prisilnu stanku za vrijeme epidemije korone i od tada neprestano rade, danas već u dvije dobne skupine pod vodstvom Livije Andoči. U programu su nastupile obje sekcije. Osim njih, nastupila je Komikus, dramska skupina kulturnog društva iz Novog Bezdana, zbor mađarskog Kulturno-umjetničkog društva Vinkovci, Tavirózsa, plesna skupina Kulturno-umjetničkog društva Arany János iz Kopačeva.

Drugi dan: natjecanje u kuhanju paprikaša od pijetla

Drugi dan manifestacije Kakašuteš već tradicionalno je u znaku natjecanja u kuhanju paprikaša od pijetla. Niti kišovito vrijeme nije omelo dvadesetak timova koji su u veselom raspoloženju stajali oko svojih kotlića.

Četveročlani žiri najukusnijim je ocijenio paprikaš Erika Munka iz Luga, drugi je bio Kristijan Klajo, također iz Luga, a treći Janoš Pinkert iz Suze. Posebnu nagradu dobio je Žolt Faraho, koji je tri puta bio najbolji u kuhanju paprikaša od pijetla u Vardarcu. Ovogodišnjem prvoplasiranom uručio je prijelazni pehar.

Manifestacija je ostvarena uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, Zaklade Bethlen Gábor, Zaklade Csoóri Sándor, Općine Bilje i DZMH.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.